Gledališče

  • dusko-mucalo
  • hnk_split

Odprti pismi ministru kulture Republike Hrvaške

Ante Turić | 6.6.2011 | Komentarji 0

 

Odprti pismi ministru kulture Republike Hrvaške, Jesenu Mesiću, sta zaradi njegovega ne sprejema, da potrdi izbor Duška Mucala za intendanta Hrvaškega narodnega gledališča Split (v nadaljevanju HNK Split) posredovala izvršilca dolžnosti dramskega in glasbenega programa Ante Čedo Martinić in Ivica Čikeš. Njuni pismi navajamo v celoti.

Spoštovani minister,

preučil sem opombe na predloženi štiriletni dramski program repertoarja HNK Split, v katerem sem tudi sam sodeloval kot ravnatelj Drame. Vaše mnenje je, da intendantov program nakazuje na nepoznavanje sodobne drame in dogodkov v hrvaškem gledališču, saj v celem programu ni niti ene praizvedbe. Namreč to dejstvo ni resnično, saj smo samo v tej sezoni predstavili dve praizvedbi, eno svetovno, drugo hrvaško.

Spomnil bi Vas, da je HNK Split ustanovitelj in organizator festivala Maruličevi dnevi, največje smotre domače dramske stvaritve. Vaše ministrstvo financira in organizira javno branje nagrajenih, vendar nikoli objavljenih dram, tako da imamo vpogled v sedanje domače stvaritve. Seveda se bo v sklopu programa, ki ste ga prejeli, vedno našel prostor za uprizoritev in dela, v katerih bomo prepoznali kulturni in scenski potencial.

V Splitu je na žalost le en dramski teater za odrasle, oder pa delimo z Opero in Baletom, ter smo ravno zaradi tega omejeni v izvedbi premier. Zato se trudimo s tremi do štirimi naslovi, zaradi finančnih in tehničnih (ne)zmožnostih, zadovoljiti širšo publiko. Potrebno je imeti na umu, da smo nacionalna hiša, kar prvenstveno pomeni negovanje domačih in tujih klasikov. Nacionalna hiša ima jasne in specifične naloge, glede na to da sta v Splitu le še dve gledališči (Mestno lutkovno gledališče in Gledališče mladih). Vsekakor lahko nekdo ignorira ter vsiljuje osebne preferenc, ki naj bi bile edini kriterij, vendar to je stvar diletantizma, o katerem ni vredno razpravljati.

Nezmožnost igranja večjega števila naslovov nadomeščamo z zanimivim gostovanjem drugih gledališč in gledaliških skupin, toliko, kolikor nam omogočajo finance. Lahko opazite, da želi HNK Split poleg lastnega repertoarja ponuditi splitski kulturni javnosti široko paleto dramskih stvaritev, tako domačih kakor tudi tujih.

Pri ostanku obrazložitve zavrnitve imenovanja za intendanta gospoda Duška Mucala se mi zdi, da nekdo vztrajno išče tudi najmanjše napake, da bi predstavil neobstoječi kaos v gledališču ravno sedaj, ko je končno zavladala pozitivna atmosfera in zdrav timski duh. Na koncu bi želel dodati, da je vsako elaboriranje pravzaprav odvečno, saj ni programa, ki bi ga nekdo tretji sprejel, če ima drugi cilj. Oder političnih konfliktov očitno vpliva na HNK Split.
Ante Čedo Martinić, v. d. ravnatelja Drame HNK Split


Spoštovani minister,

Kot izvršitelj dolžnosti ravnatelja opere HNK Split in nacionalni operni prvak se moram odzvati na razloge ne-potrditve Duška Mucala za intendanta, vezanega s štiriletnim glasbenim programom HNK Split. Namreč pri programu, katerega sem avtor, sem vnesel svoje večletne izkušnje v petju in sodelovanju v številnih opernih produkcijah v vseh hrvaških in drugih številnih evropskih opernih hišah, ter se posvetoval z nizom opernih pevcev, npr. maestrom Ivom Lipanovićem, maestrom Nikšom Barezom, režiserjem Ozrenom Prohićem, itd.

Iz Vašega stavka (»pomanjkanje sodobnih del svetovne in domače operne literature«) je razvidno, da materijo, ki jo kritizirate poznate slabo, površno, oziroma je sploh ne poznate, zato žal o tem z Vami ne morem polemizirati. Kajti če pozorno analizirate tekočo operno sezono, kakor tudi bodoči štiriletni program, boste razumeli, da je operni program moderen, sodoben in v skladu s svetovno in evropsko tradicijo. Želim poudariti, da smo samo v eni operni sezoni uspeli ustvariti koprodukcijo z dvema nacionalnima gledališčema, HNK Zagreb in HNK Reka, kar je zelo pomembno, saj ravno s sodelovanjem hrvaških opernih hiš lahko ustvarimo zelo visoke kriterije samih opernih izvedb. Kar se tiče koncertnega programa, bi morali vedeti, da Split nima koncertne dvorane, zato smo zaradi tega onemogočeni izvesti velika koncertna dela, v katerem sodeluje celoten operni ansambel. No kljub temu smo tudi na tem področju naredili veliki korak. Moje mnenje je, da je Vaša razlaga formalna, površna in politična, zato bi Vas le prosil, da nas pustite, da opravljamo svoj posel.


Ivica Čikeš, nacionalni operni prvak, v. d. ravnatelj Opere HNK Split

 

Prevedla: Dunja Krajnc

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko