Gledališče

  • gledalisce_10

Bralne uprizoritve v MGL

Ventilator besed | 5.2.2013 | Komentarji 0

V Mestnem gledališču ljubljanskem v januarju pričenjamo s serijo bralnih uprizoritev Velike igre sveta. Dijakom in učencem ter skupinam s posebnimi potrebami želimo čim bolj približati gledališko umetnost in obenem pomembna besedila iz svetovne in slovenske zakladnice klasičnih dramskih besedil. Igre zajemajo obdobje od antike do začetka 20. stoletja.

Cikel Velikih iger sveta začenjamo s Sofoklejevo Antigono, ki jo jev sodelovanju z lektorico Majo Cerar in igralci MGL pripravila Ira Ratej.

Berejo Judita Zidar, Mirjam Korbar Žlajpah, Boris Ostan, Nika Rozman, Boris Kerč, Janez Starina, Tanja Dimitrievska, Bernarda Oman in Marko Simčič k. g.

Takšen stik z dramsko in gledališko umetnostjo je nadvse primeren za šolsko populacijo in tudi za tiste, ki gledališča ne morejo uživati v njegovi vizualni, spektakelski dimenziji – torej za slepe in slabovidne. Bralne uprizoritve med drugim razvijajo bolj senzibilen odnos do govorjene, umetniško oblikovane besede, spodbujajo fantazijo ter pozitivno vplivajo na zbranost in pozornost.

 

Projekt Velike igre sveta, ki jih bomo uprizorili na Mali sceni, je sestavljen iz devetih klasičnih besedil. Vsak mesec bomo predstavili po eno novo besedilo, v prihodnje pa bomo te predstave tudi ponavljali, če bo za njih vladalo večje zanimanje.

 

 

 

 

 

 

Izbor dramskih del za leto 2013 je izbrala direktorica in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor in sledi programskim smernicam učnih načrtov za slovenski jezik in je v sozvočju z letnim programom Mestnega gledališča ljubljanskega; tak izbor komplementarno dopolnjuje uprizoritve preteklih in prihodnjih sezon.

 

Projekt ni usmerjen zgolj v izobraževanje, temveč uveljavlja govorjeno umetniško besedo, razvija govorno kulturo ter prinaša gledališko izkušnjo tistim, ki jim gledališče ni celostno dostopno.

 

Velike igre sveta smo otvorili s Sofoklejevo Antigono, 20. februarja 2013 pa bomo na Mali sceni ob 16. uri premierno uprizorili Mandragolo (N. Machiavelli).

 

V nadaljevanju sezone naš čakajo še naslednja dramska dela: Županova Micka (A. T. Linhart), Revizor (N. V. Gogolj), Tartuffe (Molière), Gospodična Julija (A. Strindberg), Veronika Deseniška (J. Jurčič), Pohujšanje v dolini šentflorjanski (I. Cankar) in Slehernik (H. von Hofmannsthal).

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko