Gledališče

  • a_i_m1_manja

Tja in nazaj/Tamo i nazad

Ventilator besed | 12.3.2013 | Komentarji 0

Komedija o življenju ali kje končamo

13. marca ob 20. uri, Linhartova dvorana 

 

 

 

 

 

Besedilo: Stevan Koprivica

Režija: Jug Radivojević

Igrata: Andrija Milošević (Pedja), Marinko Madžgalj (Miki)

Glasba in besedila: Saša Milošević Mare

Producent: Milutin Bata Karadžić

Produkcija: Gledališče Favi, Beograd

 

 

 

Po navdušenju, ki so ga beograjski gledališčniki s predstavo Prepevaj, brat poželi v razprodani Linhartovi dvorani, se vračajo z novo noro glasbeno komedijo.

 

Mikija in Pedjo, glasbenika, prijatelja, ki sta bila nerazdružljiva vse od prvega razreda osnovne šole, najdemo v nedoločenem prostoru, zmedena in omotična. Kmalu izvemo, da je  Pedja narobe ocenil ovinek, avto je zapeljal s ceste in končal na dnu reke. Micki in Pedja nista mrtva, vendar se tega še ne zavedata. Jasno jima je edino, da je pred njima stopnišče, ki se na koncu končuje s slepečo modro svetlobo. Ali morata tja, kjer je svetloba ali …? Nista torej ne živa in ne mrtva. Da ne bi za večno ostala v tem vmesnem in nedoločenem prostoru, se morata soočiti s svojo vestjo ter se očistiti vseh zmot in napak, ki sta jih zgrešila v življenju. Le tako se bosta vrnila med svoje ljubljene in v življenje, drugače pa bosta neizogibno ostala na drugem svetu …

Z nezgrešljivim humorjem nas Miki in Pedja popeljeta skozi aktualne razmere, ki so Srbijo (in naš prostor) zaznamovale zadnjih trideset let. Od "Belle Epoque", sprememb in vojne in tranzicije … Hkrati si naša protagonista olajšata svojo dušo in si povesta vse, kar dolgo nosimo v sebi, pa ne povemo niti najboljšim prijateljem. Predstava je v srbskem jeziku.

 

Pedja, 40 let, basist, je bil pravzaprav gradbeni inženir brez stalne zaposlitve. Sanjal je o nastopanju v rokerski zasedbi, a je s prijateljem Mikijem igral zgolj po klubih, zabavah in praznovanjih. Boem in predrznež, ki ni verjel v nič drugega kot v svojo očarljivost in pogum, se je ustalil in poročil ... V usodnem trenutku je pritisnil na plin namesto na zavoro. In če ne bi bilo tega trenutka, tudi te črne komedije ne bi bilo.

 

Miki, 40 let, akademski glasbenik, je lahko zaigral ali zapel vse, kar si je kdo poželel. Nesojeni štipendist Fullbrightove fundacije se je poročil z Zorico, svojo prvo in največjo ljubeznijo, ter ženi in sinu posveča vso pozornost. Na njegovih plečih so se lomile nagrmadene dileme generacije današnjih štiridesetletnikov, ki občuti krivice in prekletstvo, da je vse imela in vse izgubila. Toda Miki je uspel ohraniti ideale vse do konca, ko se je znašel na dnu reke …

 

Linhartova dvorana, sreda, 13. 3. 2013, ob 20. uri

 

Prireja: Gledališče Favi, Beograd, www.favi.co.rs

 

Cena vstopnic: 17, 14 EUR

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko