Zaključeni natečaji

  • exlibris1_0
  • exlibris2_0
  • exlibris3_0
  • exlibris4_0
  • exlibris5_0

Nagradni likovni natečaj EKSLÍBRIS

Ventilator besed | 18.5.2016 | Komentarji 0

Ventilator besed, revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje, razpisuje natečaj za najbolj domiselno grafiko za ekslíbris, od 17.2. do 20.5.2016.

 

KAJ JE ekslíbris?

- »Ekslibris imajo tisti, ki Ijubijo knjige in z lepim ekslibrisom želijo knjigo tudi okrasiti«.

 

Ekslibris (latinsko: »iz knjige«) je grafična oznaka, s katero lahko lastnik označi svoje knjige. Večinoma je to majhna dekorativna ali umetniško zasnovana slika, ki je natisnjena na majhen papir ali karton in nalepljena na sprednjo  notranjo  platnico. Lastništvo knjige lahko označimo tudi s podpisom ali pečatom Na ekslibrisu se poleg slike navadno nahaja še ime lastnika, motogrb ali druga znamenja, ki kažejo na lastništvo določene osebe. Najboljši ekslibrisi so tisti, ki nekaj povedo o lastniku, recimo o njegovem poklicu, njegovem konjičku, lahko se poigra s priimkom. Če je lastnik ekslibrisa čevljar, mu umetnik lahko upodobi čevelj, če je nekdo velik ljubitelj mačk, je na exlibrisu lahko upodobljena  muca,  pri smučarju  bodo smuči in podobno. Na ekslibrisu je tudi  latinski napis »ex libris«, kar lahko prevedemo iz knjig ali ena od knjig tistega, katerega ime je na ekslibrisu. Velikost  ekslibrisov  ne presega 10 x 10 cm.

V Sloveniji  imamo Društvo Exlibris Sloveniae s sedežem v Ljubljani, Trubarjeva 14 z nekaj več kot 300 članov .Posebnost slovenskega društva je bila podpiranje zanimanja za ekslibris med mladimi do 15. leta. Imeli so tudi veliko število razstav in delavnic. Društvo je trenutno  ( po smrti ustanovitelja in dolgoletnega predsednika dr.Pavlovca) v mirovanju.

 

SODELUJTE  NA NATEČAJU

Za nagradni natečaj  lahko vsak  sodeluje  z eno grafiko.

Natečaja se lahko udeležijo vsi od otrok do starejših, lahko se prijavijo vrtci, šole, zavodi za invalidne, domovi za starejše, društva, skratka vsi ki radi ustvarjajo. Dobrodošli tud člani društva!

 

TRI NAJIZVIRNEJŠE IDEJE  BOMO NAGRADILI

NAGRADE :

1.     Knjiga založbe Littera Picta, Remic Maja Matilda HOBI USTVARJANJE : več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah (www.hobi-ustvarjanje.si)

2.    Odtis  ekslibrisa na keramičnem lončku ali  slikanje na keramiko v  Ateljeju za poslikavo in  oblikovanje keramike APOK, Ljubljana, Vošnjakova ul. 4 (www.apok.si)

3.    Knjiga založbe Ventilator besed, Ljubljana

 

NATEČAJ VODITA: Vladimira Rejc in Dunja Krajnc v sodelovanju z Majo Matildo Remic, avtorico knjige   HOBI USTVARJANJE in Tomijem Bojnecem iz Ateljeja za poslikavo in  oblikovanje keramike APOK. Ljubljana, Vošnjakova 4.

Prispevek pošljite najkasneje do 20. 5. 2016  

Posameznik lahko pošlje: 1 fotografijo, na elektronski naslov: vladka@ventilatobesed.com in na dunja@ventilatorbesed.com (v jpg obliki) z opisom, kako ste  naredili  grafiko.  Navedena naj bosta tudi ime in priimek avtorja in starost.

Vse prispele ideje bomo objavili na naši spletni strani.

 

Nagrajenci, ki bodo po končanem natečaju razglašeni nawww.ventilatorbesed.com, morajo svoje podatke poslati po elektronski pošti na vladka@ventilatobesed.com  in dunja@ventilatorbesed.com, da se dogovorimo za predajo nagrad.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko