Nagradne igre

 • lili-novy-portret1

Nagradna igra – vstopnici za gledališko plesno predstavo „Nekega dne in neke noči“

Ventilator besed | 23.3.2012 | Komentarji 3

 

V ponedeljek, 26., in v torek, 27. marca, ob 20.00 bo v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu ponovno na ogled večmedijska gledališko-plesna predstava „NEKEGA DNE IN NEKE NOČI“ (Odkrivanje Lili Novy) avtorice Barbare Kapelj Osredkar. Predstava se je uvrstila v spremljevalni program Tedna slovenske drame, kjer bo predstavljena v sredo, 28. 3., ob 20.00 v Prešernovem gledališču Kranj.

Avtorica Barbara Kapelj Osredkar je skozi odkrivanje "prave"Lili Novy zgradila delno dokumentarno strukturo, prepleteno z njeno poezijo, in pognala na oder dva komentatorja, otroka, ljubimca, klovna in angela, ki se igrata na božični večer na Klosterwiesergasse v Gradcu vedno isto zgodbo: odkrivata in podoživljata občutek o njenem življenju, da bi razpletla le del njenega donečega koraka, odmev njenega glasu.

»Predstava se ukvarja z biografskim gledališčem, poezijo in feminizmom na poseben način, ki življenje in delo slovenske pesnice Lili Novy prevaja v sugestiven in čustveno nabit fizičen in gibalni izraz, obenem pa jasno in spoštljivo govori zgodbo o življenju in delu prve dame slovenske poezije.« (Amelia Kraigher, selektorica Tedna slovenske drame 2012)

 

»V uprizoritvi je čutiti skupinsko ustvarjanje, saj poleg režijskih veliko pripomorejo igralske odlike Martine Maurič Lazar, ki lik Lili Novy uprizarja energično in igrivo, zdaj zadržano, zdaj zamaknjeno, in obvladovanje sodobnega plesnega izraza, ki ga vnaša Gregor Luštek, ki pa je tudi deljeno vlogo njenega partnerja odlično odigral. Uprizoritev kaže, da je poleg obvladovanja odrskih znanj, za uspeh potrebna tudi določena vera v uprizarjano snov in sproščanje vseh ustvarjalnih potencialov, ki se na koncu zlijejo v strastno odrsko pripoved, interpretacijo mnogoplastne, le deloma ulovljive, izrazno močne osebnosti slovenske modernistične pesnice, katere portret je upodobljen na pročelju Schweigerjeve hiše na Starem trgu v Ljubljani.«

(Petra Tanko, Radio Slovenija)

Več o predstavi si lahko preberete na:

http://www.cd-cc.si/default.cfm?Jezik=Sl&Kat=0203&Predstava=2231

Novoustanovljeni Zavod Generator ustvarjalke Barbare Kapelj Osredkar v sodelovanju z Ventilatorjem besed, Zavodom za kulturno in publicistično ustvarjalnost, podarja enkrat po dve vstopnici za gledališko-plesno predstavo NEKEGA DNE IN NEKE NOČI (Odkrivanje Lili Novy) avtorice Barbare Kapelj Osredkar, ki bo na ogled 27. marca ob 20.00 uri v Cankarjevem domu.

Vse, kar morate storiti, je kot prvi pravilno odgovoriti na spodnje vprašanje:

Kje stoji doprsni kip pesnice in prevajalke Lili Novy?

Pravilen odgovor bo Zavod Generator v sodelovanju s spletno revijo Ventilator besed nagradil z dvema vstopnicama za gledališko-plesno predstavo „Nekega dne in neke noči“. Svoje odgovore oddajte najkasneje do ponedeljka, 26. marca, do 17.00 v komentar navedenega članka na spletni strani Ventilatorja besed.

Nagrajenca bomo kontaktirali po elektronski pošti, svoji dve vstopnici pa bo v dogovoru z Zavodom Generator prevzel na blagajni Cankarjevega doma.

Vabljeni k sodelovanju!

 

Komentarji

 1. Igor Pavlič | 23.3.2012, 06:57
  Kip stoji na lokaciji Stari trg 11a v Ljubljani.
 2. Petra Kavčič | 23.3.2012, 10:58
  Škoda, ker nisem prva :), ampak ja, Vodopivčev doprsni kip Lili Novy stoji ob vhodu v Schweigerjevo hišo na Starem trgu 11a v Ljubljani.
 3. Ventilator besed | 25.3.2012, 09:05
  Čestitamo Igor! Kontaktirali vas bomo po elektronski pošti, da se dogovorimo za prevzem nagrade.
  Lep ventilatorski pozdrav!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko