Nagradne igre

  • image003_18

Nagradna igra: vstopnice za razstavo Betlehemy – Keramične jaslice iz Slovaške

Ventilator besed | 5.12.2012 | Komentarji 2

Slovenski etnografski muzej za adventni čas in za zaključek leta odpira v četrtek, 6. decembra 2012, ob 18. uri praznično razstavo Betlehemy – Keramične jaslice iz Slovaške.

Na razstavi je predstavljenih 24 barvitih keramičnih jaslic, ki so jih ustvarili znani ljudski umetniki - Viliam Bazlik, Ignác Bizmayer, Drahoslav Chalány, Jozef Franko, Maria in Oskar Hanusek, Ferdiš Kostka, Júlia Kováčiková-Horová, Dagmar Kratochvílová, Marián Liška, Peter Lužák, Ján Pečuk, Kornélia Püssová, Jana Randušková in Leopold Velan.

 

Glavni liki tradicionalnih slovaških jaslic so sveta družina, trije kralji, pastirji in včasih tudi koledniki. Trije pastirji, Fedor, Stacho in Kubo, oblečeni v tradicionalne slovaške noše in opremljeni z valaško (pastirsko sekirico), hodijo od hiše do hiše in s sabo nosijo lesene ali papirnate jaslice. Pripovedujejo zgodbo o Kristusovem rojstvu, pojejo in plešejo ob ritmu udarcev s palicami in v dar dobijo posebne kolače. V nekaterih jaslicah figurice prosto stojijo, v drugih so pritrjene na okvir. Nekateri umetniki prikazujejo božično zgodbo pod slamnato streho, pri drugih je ves prizor na keramičnem pladnju s širokim robom. Nenavaden izdelek je triptih z božično zgodbo v oltarni niši.

 

Slovenski etnografski muzej (http://www.etno-muzej.si ) v sodelovanju z Ventilatorjem besed podarja 2 x po dve vstopnici za ogled razstave Betlehemy – Keramične jaslice iz Slovaške, ki bo na ogled do 13. januarja 2013 v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, na Metelkovi.

Če si želite dve vstopnici, odgovorite na spodnje vprašanje.

Kaj je valaška?

Odgovor in ostale informacije o sami razstavi lahko poiščete na:

http://www.etno-muzej.si/sl/gostujoce-razstave/betlehemy-keramicne-jaslice-iz-slovaske

 

Svoje prispevke oddajte najkasneje do torka, 11. decembra, do 17.00, in sicer v komentar navedenega članka na spletni strani Ventilatorja besed. Ventilator besed bo naključno izbral dva bralca, ki bosta pravilno odgovorila na nagradno vprašanje, in vsakemu podelila po dve vstopnici.

Nagrajenca bosta obveščena po elektronski pošti, svoji dve vstopnici pa jima bo po pošti poslal Slovenski etnografski muzej.

Vabljeni k sodelovanju!

Komentarji

  1. Jana | 7.12.2012, 17:52
    valaška je pastirska sekirica
  2. Katja | 8.12.2012, 11:13
    valaška je pastirska sekirica. (Trije pastirji, Fedor, Stacho in Kubo so oblečeni v tradicionalne slovaške noše in opremljeni z valaško).

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko