Ustvarjajmo skupaj

  • sovica_iz_gline-_pred_patiniranjem_1
  • sovice_iz_gline_za_vb_
  • sovice-druina-_za_vb
  • filcmix-800x800

SOVICE – USTVARJANJE ZA OTROKE

Maja Matilda Remic | 31.10.2018 | Komentarji 0

Sove so skrivnostne ptice, ki jih le redko vidimo, saj podnevi spijo v duplinah dreves. Ko pa na zemljo pade noč, pridejo na plan in iščejo hrano. Tedaj slišimo njihovo značilno skovikanje, ki se pridruži še drugim glasovom nočnih prebivalcev gozda.


 Med odraslimi, predvsem starejšimi, so še prisotne vraže o sovah kot simbolu žalosti in teme, ki napovedujejo smrt. To je povezano z običajem, ko je ob umirajočem človeku gorela blagoslovljena sveča. Ta svetloba sveče je ponoči privabila v bližino sove, ki so se oglašale s skovikanjem. Pri mladih ta vraža izumira, več je basni o sovah kot pticah modrosti, najmlajši pa poznajo nešteto prelepih vedrih in zanimivih ter nagajivih pripovedk o tej skrivnostni ptici.


Koliko zgodb o sovicah poznate? Gotovo kar nekaj. Vendar tokrat ne bomo otroku pripovedovali pravljice o sovici, temveč ga bomo vzpodbudili k ustvarjanju – na enostaven način bomo skupaj z njim, iz gline in filca izdelovali nagajive sovice. Izdelovali jih bomo s pomočjo likov, kot so trikotnik in krog.


SOVICA IZ GLINE - TRIKOTNIK
Otroci lahko zelo enostavno izdelajo sovico iz gline. Razvaljajo glino v ploščo, debelo kak cm. Izrežejo  trikotnik. Vrhnji del trikotnika zavihajo navzdol, vmes pa pustijo kanal, skozi katerega bodo lahko kasneje napeljali vrvico. Iz kepice gline naredijo še oči, ki  jih s pokrovčkov kemičnega svinčnika potisnejo v trikotnik. Z zobotrebcem nato narišejo v glino peruti (trikotniki). Lahko naredijo še nogice. Te z ene strani napraskajo, zmočijo z razredčeno glino (glineno vezivo) in pritisnejo na osnovo.
Sovice žgemo v keramični peči na 1.000 C, otroci pa jih nato pobarvajo ali patinirajo po svoje.
In še: Na podoben način lahko otroci izdelujejo sovice  tudi iz vseh  modelirnih mas, slanega testa, kartona, penaste gume, polimerne gline, itd. 
Sicer pa imajo otroci domišljijo in sovice bo gotovo uspele!


SOVICE IZ FILCA – KROG
Sovice naredimo iz krogov filca različnih barv. Potrebovali bomo še lepilo za tekstil ali pa šivalni pribor in ustrezen sukanec. Delamo tako, da izrežemo dva večja kroga, npr. modre barve  in svetlomodre barve. En krog - npr. moder prerežemo na pol in polovici postavimo na  svetlomoder krog.  Prilepimo ali prišijemo. Nato iz belega in črnega filca izrežemo po dva manjša kroga, ki jih bomo potrebovali za oči. Posebej iz rumenega filca izrežemo nogice in trikotnik za kljun in jih  nalepimo ali prišijemo na osnovo. Oči lahko naredimo tudi s plastičnimi očmi, ki jih kupimo.
V nekaterih trgovinah za ustvarjanje pa prodajajo že izrezane dele filca figurice sove, ki jo otroci samo sestavijo po svoje.

Veliko idej o ustvarjanju iz najrazličnejših materialov  najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko