Ustvarjajmo skupaj

  • 1.clay_animals_10
  • 2.plastelin_za_igro__in_terapijo_za_vb_1
  • 3._plastelin__kaktus_svinnik_iz_inteneta_
  • 4.plastelin_za_igro__in_terapijo_za_vb_2
  • 5.plastelin_za_igro__in_terapijo__nakit_za_vb_7
  • 6._pictures

PLASTELIN ZA IGRO IN TERAPIJO

Maja Matilda Remic | 6.2.2019 | Komentarji 0

Plastelin poznamo predvsem kot modelirno maso, ki se nikoli ne strdi in  je primerna za igranje in ustvarjanje za otroke. Masa je mehka in raztegljiva, sestavljena  iz zemeljskih voskov, parafina, prečiščene naravne krede in organske neškodljive barve. Plastelinov je več vrst, so nestrupeni, posebno tisti, ki so prilagojeni otrokom od enega leta naprej, sicer pa naj bi plastelin in druge modelirne mase uporabljali otroci od 3.leta dalje.


Na tržišču so razne izvedbe plastelina, tako npr. inteligentni plastelin, ki spremeni barvo, če ga »napolnimo« s svetlobo ali toploto. Ta navdušuje otroško domišljijo, iz njega lahko delajo celo žogice, ki poskakujejo. Tudi plastelin, ki se suši na zraku, ima nekoliko drugačno sestavo od navadnega plastelina. Na voljo je veliko intenzivnih barv, ki se lahko mešajo med seboj. Za razliko od običajnega plastelina, ki se nikoli ne posuši, pa izdelke iz tovrstnega plastelina lahko posušimo na zraku. Primeren je za ustvarjanje za otroke  in za starejše, da se z njim kratkočasijo ali oblikujejo  figurice, vtiskujejo v kalupe. Tako lahko naredijo figurice za okras ali pa izdelujejo peresno lahek nakit.


Plastelin, kakor tudi druge modelirne mase, strokovnjaki priporočajo tako za razvijanje kreativnosti otrok, ki šele razvijajo fino motoriko, priporočajo ga za ustvarjanje tudi za starejše, za katere je modelirna masa (npr. Fimo) pretrda. Gnetenje plastelina je priporočljivo tudi za oslabljene mišice po poškodbah, primerno je tudi za razne terapije po operacijah. Delo s plastelinom je dokaj čisto, pobrisati moramo le površino in si umiti roke. Izdelki iz plastelina, ki se suši na zraku so izredno lahki in se ne krušijo, so  boljši od slanega testa za modeliranje, niso pa tako trdi in trdni kot izdelki iz polimerne mase (Fimo, ,Kato Polyclay, Cernit, Sculpey in Modello) še manj pa od gline, kjer pa moramo izdelke žgati pri 1.000 C. Pa vendar: za zabavo, učenje, terapijo in preganjanje stresa, je tak plastelin kot naročen.....


Kje kupiti plastelin, ki se suši na zraku


Navaden plastelin, torej tisti, ki se nikoli ne posuši, lahko kupimo v večjih blagovnih centrih, v otroških trgovinah, trgovinah za ustvarjanje, plastelin, ki se suši na zraku pa lahko kupimo v trgovinah za ustvarjanje (zaenkrat le v kompletu) ali v kitajski trgovini (posamezne barve v vrečkah). Sušeči plastelin z lastnostmi plastelina mnogi zamenjujejo za slano testo, ki pa ima nekoliko drugačno sestavo in obstojnost. Če iščete po spletu, bodite pozorni pri izrazih, saj je pri nekateri ponudnikih precej nedoslednosti pri predstavljanju modelirnih mas in tudi informacije so pomanjkljive.


Nekaj idej za izdelke iz plastelina si oglejte v slikah:


1.    Figurice oblikujemo iz različnih barv plastelina. http://homedecoratingideasphotos.blogspot.com/2012/09/clay-animals_29.html
2.    Kaktus za na okensko polico, ki ga ne bo potrebno zalivati.
3.     Naredite kaktus in vanj vgradite  kemični svinčnik ter ga zapičite v lonček. Tako   bo pisalo vedno na dosegu roke.
4.    Perlice je zelo preprosto izdelati. Luknjice naredimo s kovinskim predmetom npr. minico od kemičnega svinčnika.
5.    Obesek je narejen iz plastelina, v katerega so utisnjeni stekleni kamenčki. V perlice pa moramo narediti večje luknjice, da  jih lahko nanizamo na trak. Tak nakit je peresno lahek in obstojen.
6.    To čudovito vrtnico naredimo tako kot npr.  iz gline ali polimerne mase. Plastelin zvaljamo,  naredimo cvetne lističe in oblikujemo v cvet.

 
Fotografije Maja Remic in splet

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko