Ustvarjajmo skupaj

  • img_3337
  • img_4740
  • img_4742
  • img_4743
  • img_4746

Sušenje v mikrovalovni pečici

Jožica Vinter | 5.2.2019 | Komentarji 0

Običajno cvetje prešamo in sušimo v stiskalnici ali z obtežitvijo na sobni temperaturi, kar traja teden dni ali več. Če smo neučakani ali potrebujemo prešano cvetje prej, ga lahko posušimo tudi v mikrovalovni pečici.

Sušenje v mikrovalovni pečici je sušenje s toploto. Primerno je za sušenje cvetov z globino, ki imajo več nizov cvetnih lističev, kot so vrtnice, nageljni, cinije ipd. Sušenje tankih, enojnih cvetov ne bo tako uspešno. Če pa se odločimo za sušenje tankih cvetov in če se prilepijo na vpojni papir, jih med sušenjem ne premikamo. Ko bodo dovolj suhi, jih bomo z lahkoto ločili od podlage.

Pri sušenju se bodo spremenile barve cvetov. Rdeča barva in vse barve temnega kontrasta bodo še bolj potemnele, rumena ostane enaka ali je še bolj intenzivna, bela pa lahko postane rjava. Zeleni listi lahko ali potemnijo ali spremenijo barvo v zeleno-rjav odtenek.

Cvetje nabiramo ob suhem vremenu sredi dneva ali popoldne, ker takrat vsebuje najmanj vlage. Izberemo že napol odprte cvetove. Če bomo izbrali preveč razcvetele cvetove, nam lahko med sušenjem cvetni lističi odpadejo in cvet razpade.

SUŠENJE CVETJA V MIKROVALOVNI PEČICI


Potrebujemo
•    mikrovalovno pečico
•    stiskalnico cvetja, primerno za mikrovalovno pečico (so precej drage) ali dve keramični ploščici ali knjigo brez kovinskih zaponk. Mi bomo uporabili keramične ploščice.
•    vpojni papir (pivnik ali navaden časopisni papir). Papirnate brisače so zelo vpojne, vendar imajo večinoma relief, ki se lahko vtisne v cvetne liste.
•    cvetje

Postopek sušenja
1. Cvetje najprej pripravimo za prešanje. Cvetje razpremo in ga položimo med dva vpojna lista in za nekaj ur obtežimo.
2. Cvetne popke z ostrim nožem podolžno prerežemo.
3. Na keramično ploščico, ki smo jo položili z glazirano stranjo navzgor, položimo 2 do 3 liste vpojnega papirja (prvi list je lahko papiranata brisača, nato gladek vpojni paprir). Na papir položimo cvetje in nato spet 2 do 3 liste vpojnega papirja in nato keramično ploščico z gladko stranjo navzdol.
3. Vse to položimo na krožnik v mikrovalovno pečico. Za pečico z vrtljivim krožnikom morajo biti ploščice primerne velikosti, da se lahko vrtijo s krožnikom. Ploščica je ponavadi dovolj težka, da ne potrebujemo dodatne obtežitve.
4. Nastavimo temperaturo mikrovalovne pečice na najnižjo.
5. Vklopimo mikrovalovno pečico za 1 minuto.
6. Vzamemo ploščice z cvetjem iz pečice in previdno dvignemo zgornjo ploščico. Pustimo, da se ploščici in cvetje ohladi. Lahko tudi odstranimo zunanje plasti vpojnega papirja in ga nadomestimo s suhim. Cvetja ne premikamo, ker bo spremenilo obliko.
7. Ploščici s cvetjem ponovno damo v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Postopek po 30 sekund ponavljamo, dokler se nam ne zdi, da je cvetje dovolj suho. Ne smemo ga posušiti toliko, da bi bilo že krhko.
8. Cvetje nato položimo med liste vpojnega papirja in rahlo obtežimo. Po dveh dneh bi moralo biti prešano cvetje primerno suho za shranjevanje in ustvarjanje.

Pri sušenju v mikrovalovni pečici lahko gre narobe le to, da cvetje preveč posušimo (je potem preveč krhko za ustvarjanje) ali se cvetje pregreje, če so intervali sušenja naenkrat predolgi (več kot 2 minuti), cvetje postane rjavo.

Z veseljem vam pomagam z nasveti, pišite na zeleni.prsti2@gmail.com.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko