Ustvarjajmo skupaj

  • 6._enostavna_darilna_embalaa_
  • sl..4._pirh__s_preanim_cvetjem
  • sl.1._pirhi_s_strukturno_barvo
  • sl.2._pirhi-ametni_prah__-_hobi_ustvarjanje_8
  • sl.3._jajce_nataknemo__na_paliico
  • sl.5_.cvetje_prilepimo_na_akrilno_barvo

HOBI USTVARJANJE, DEKORATIVNI PIRHI

Maja Matilda Remic | 11.4.2019 | Komentarji 0

Prazniki nas vedno vzpodbudijo k ustvarjanju. Sedaj, ko se pripravljamo na praznovanje velike noči, bomo seveda barvali pirhe, delali butarice, izdelovali bomo prisrčne zajčke. Pospravljali  bomo stanovanje in mu vnesli pomladno svežino. Ljubitelji kuhanja bodo uživali v peki potic, kuhali bodo  šunke, ribali hren in poskrbeli  za praznično vzdušje.
Največ ustvarjalnega veselja in domišljije bodo deležni otroci, saj bodo z veseljem barvali pirhe in jih potem poklonili staršem ali prijateljem. Prav podarjanje pirhov ali izmenjava pirhov je že zelo star običaj. Izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Grkov in Rimljanov. Jajce je že od nekdaj simboliziralo plodnost, novo rojstvo in življenje. Da bi poudarili njihovo simbolno moč in da so bila bolj izstopajoča in privlačna, so jajce barvali in krasili. Pobarvana jajca so našli v prazgodovinskih grobovih, tradicija barvanja med iranskimi narodi traja okoli 2500 let.
Idej za izdelovanje pirhov je zares veliko. Naš prispevek bo torej le drobtinica v zakladnico idej.


Ideje za dekorativne pirhe

Slika 1.Pirhi, narejeni s strukturno barvo, so zelo dekorativni. Naredimo jih tako, da na jajce iz stiropora ali plastike, nanesemo strukturno barvo ali pa okrasimo samo en del.
Slika 2. Ko barva še ni suha, pirh lahko posujemo z žametnim prahom. Zelo zanimivo!
Slika 3. Za izdelavo okrasnih pirhov pride prav cvetličarska gobica. Jajca iz stiropora, npr. nataknemo na palčke in jih zapičimo cvetličarsko gobico. Vsako jajce obdelamo posebej.
Slika 4. Na jajce lahko nalepimo prešano cvetje. Delamo tako, da najprej z modelirno lopatico nanesemo strukturno pasto. Počakamo, da se posuši in nato nalepimo prešano cvetje. Ko se vse posuši, pirh premažemo z mat akrilnim lakom. Tako bo pirh odporen proti poškodbam.
Slika5. Prešano cvetje lahko nanesemo tudi na mokro podlago, npr. akril. Lepljenje ni potrebno.
Slika6. Če bomo pirh podarili, lahko uporabimo kar navadno papirnato vrečko. Prirežemo jo tako, da dobimo ušesa. V vrečko damo pirh, vrečko zavežemo z okrasnim trakom. Posebej izdelamo vizitko in nanjo napišemo kaj zanimivega.

Več o izdelavi tradicionalnih in dekorativnih pirhov in več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko