Ustvarjajmo skupaj

  • 1.grega_bojnec_pri_delu_20190515_141835
  • 2._glina_-lon_
  • 2._lonarsko_vreteno_-atelje_za_poslikavo_oin_oblikovanje_keramikee_7
  • 20190521_143852_1
  • apok_1
  • apok_4

HOBI USTVARJANJE – KAKO OBLIKUJEMO GLINO NA LONČARSKEM VRETENU

Maja Matilda Remic | 27.5.2019 | Komentarji 0

Ljubitelji ročnih spretnosti, ki jih veseli oblikovanje gline, se le redko odločijo, da bi naredili kašno posodo ali vazo s pomočjo lončarskega vretena.  V tem primeru bi namreč  morali kupiti  lončarsko vreteno, imeti pa bi morali tudi primeren prostor, saj lončarjenje ne spada  ravno med  čista dela. Najbolj  pogosta  zato uporabljajo  tehniko oblikovanja gline iz polnega volumna (kepa gline) ali pa gradnjo s kačicami ali trakovi. 
 

Če bi se radi preskusili na lončarskem vretenu, se kar opogumite, saj  veliko keramikov in lončarjev (tudi v vašem kraju)  organizira razne ustvarjalne delavnice  in seminarje za  oblikovanje gline  na lončarskem vretenu. V Ljubljani pa imamo celo  atelje odprtega tipa, po vzoru svetovnih ateljejev z  oznako  »made by you«, ko lahko  v atelje pridete kar iz ulice in ustvarjate  iz gline ali poslikate že pripravljene  enkrat žgane izdelke (biskvit), osebje v ateljeju pa vam izdelke še žge  in  tudi glazira (če želite).  Atelje se imenuje APOK-atelje za poslikavo in oblikovanje keramike,  in je v Ljubljani, na  Vošnjakovi 4,  nasproti hotela Lev. Delovni čas  najdete na Facebooku, prav tako informacije kdaj  imajo organizirane delavnice  za posameznike in skupine (teambuilding) ali za praznovanje rojstnega dne.


Izdelovanje posod  iz gline na lončarskem vretenu je hitro in kreativno


Nas je zanimalo kako se naredi  vaza ali skleda iz gline s pomočjo električnega lončarskega vretena. Izdelovanje nam je predstavil Grega  Bojnec, ki tudi vodi atelje APOK.
 

Povedal je, da s pomočjo  lončarskega vretena lahko delamo okrogle, simetrične oblike, ne moremo pa delati štirioglatih oblik. Izdelava  posode se precej razlikuje  od  ročnega oblikovanja, zato smo bili presenečeni, kako hitro so pod njegovimi rokami  nastale posodice in vaza. Pri posodah, narejenih  s pomočjo lončarskega vretena,  je bila  stena  glinene posode tudi  enakomernejša, kot pa če bi jo naredili iz kačic.


Kako poteka delo na lončarskem vretenu


Najprej  lončar razmaže tanek sloj gline na plošči vretena, da se bo glina sprijela s ploščo. Na sredino  plošče potem lončar vrže primeren kos gline, iz katere bo oblikovali skodelico. Lončar zmoči roke, zavrti vreteno in glino centrira.


Oblikovanje. Prične se z odpiranjem glinene mase, sledi višanje. Obliko posode doseže  s pomočjo rok, pri delu si pomaga tudi  z raznimi pripomočki, kot so spužva, trak iz jelovine, deščice. Posoda sedaj  začenja spreminjati svojo obliko, tako kot  jo vodijo  lončarjeve roke in pripomočki. Ko je lončar  z obliko zadovoljen, oblikuje še dno, potem pa posodo z žico odreže od vretena in jo položi  na  odlagalno površino, da se posoda suši.


Če  mora imeti  posoda še ročaj, tega lončar izdela posebej. Ko je glinena posoda  že na pol suha, jo tam ,kamor bo pritrdil ročaj, napraska in nanese glineno vezivo. Prav tako  napraska  ročaj in ga s pritiskom rok  pritrdi na posodo.  Spoje obriše še z mokro gobico in popravi še eventualne  druge nepravilnosti.


Če vas zanima kaj več, pokličite ali obiščite v atelje APOK. Radi vam bodo priskočili na pomoč in vam pomagali  uresničiti vašo  ideje.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko