Ustvarjajmo skupaj

  • keramika__podglazure_pred_ganjem_mr
  • keramika_podglazure_mr_10
  • kronik__lastovke__mr
  • lastovka__podgalzure_mr
  • podgalzurna_poslikava_mr

PTICE NA KERAMIKI, PODGLAZURNA POSLIKAVA

Maja Matilda Remic | 15.6.2019 | Komentarji 0

PTICE NA KERAMIKI, PODGLAZURNA POSLIKAVA
Ko vsak dan uporabljamo lepo poslikane keramične krožnike in skodelice, se ne sprašujemo na kakšen način so poslikave nastale in koliko dela je vloženega v te izdelke. Nekako smo se že navadili, da je vse narejeno industrijsko, zato marsikdaj spregledamo ročno izdelano in poslikano keramiko, v katero je vloženo veliko truda in znanja. Kajti tudi ročno izdelana in poslikana keramika je poceni, saj keramiki in lončarji s svojim delom komaj pokrivajo svoje stroške. Tako kot pri drugih izdelkih, tudi pri keramiki dobre cene dosegajo le prestižne znamke, pot do tja pa je dolga in to uspe le redkim.


V članku vam prikazujemo poslikavo na keramiko s podglazurnimi barvami


Lončar oziroma keramik najprej iz bele gline izdela krožnik. To lahko stori na več načinov:  s pomočjo lončarskega vretena, tako, da tekočo glino vlije v kalup, lahko pa krožnik oblikuje tudi iz valjane ploskve in jo oblikuje po modelu.


Izdelek posuši in žge v posebni keramični peči na 1.000 stopinj Celzija.


Sedaj se ta keramika imenuje biskvit – prvo žganje in tak izdelek je primeren za poslikavo s podglazurnimi barvami.


Slikanje ptice oziroma kateregakoli vzorca na biskvitu je dokaj zahtevno delo, saj tako slikanje ne dopušča veliko popravkov. Podglazura se namreč vpije v keramiko in tudi če jo odstranimo pusti sledove. Zato po navadi najprej s svinčnikom naredimo vzorec ( ko izdelek žgemo, poteze s svinčnikom izginejo).

Kako poteka sama poslikava  s podglazurno barvo


1.    Na paleto si pripravimo manjšo količino različnih odtenkov podglazurnih barv, ki jih bomo potrebovali. Pred vsakim nanosom barve, moramo potem barvo premešati, ker se poseda.
2.    Pazimo na čistočo čopiča in barve. Najbolje je, da imamo za vsako barvo svoj čopič, sicer čopič speremo z vodo in posušimo z vpojno krpico.
3.    Nanašamo najprej svetle tone, sledijo temnejši.
4.    Barva ne smemo nanašati preveč na debelo, ker se bo luščila. Če je barva preveč razredčena, pa daje videz akvarela. Da boste čisto zadovoljni, potrebujete nekaj vaje.
5.    Pri motivih naredimo še tanke temnejše obrobe, seveda, če so nam všeč.
6.    Eventualne napake popravimo tako, da barvo odstranimo z nožkom ali brusnim papirjem.
7.    Krožnik se mora nato še glazirati s prozorno glazuro in žgati pri visoki temperaturi. Barve na krožniku so pred žganjem nekoliko mat. Ko bo krožnik glaziran in žgan, bo barva zasijala v polnem sijaju.

Če želite oblikovati  glino in spoznati  tehnike obdelave  in okraševanja  gline in še marsikaj drugega,  si oglejte knjigo  v slovenskem jeziku avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si


 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko