Ustvarjajmo skupaj

  • hobi_ustvarjanje_2

Maja Matilda Remic: Hobi ustvarjanje

Vladimira Rejc | 29.2.2016 | Komentarji 0


Maja Matilda Remic je ustvarila najobsežnejšo knjigo o ustvarjalnosti pri nas z naslovom Hobi ustvarjenje, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah (Littera picta, Ljubljana, 2011).
O avtorici in njenem ustvarjalnem delu smo že večkrat pisali v našem mediju Ventilator besed.
Danes pa vam predstavljamo tehniko:

GRAFIKA S PEČATNIKI IN ŠABLONAMI
Grafične liste običajno naredimo s pomočjo matric in stroja za grafično odtiskovanje. Preproste grafične liste pa lahko naredimo ročno, z uporabo pečatnikov in šablon.
Pečatnike naredimo iz različnih materialov, npr. iz krompirja, radirk, mos gume, karton iz vrvice.
Šablone največkrat kupimo ali jih izrežemo sami na poseben papir za šablone. Za šablone lahko uporabimo tudi kaj drugega, npr. drevesne liste, dele rastlin, čipke.

PEČATNIKI

Barvo (grafično, tempera, akrilno barvo, barvo za tekstil) nanesemo na žig z gobico ali čopičem. Naredimo prvi poskusni odtis, nato odtisnemo na material, ki smo si ga zamislili (lepenka, grafični papir, tekstil, les, na skodelico...). Postopek poljubno ponavljamo. V odtis lahko, dokler je barva še mokra, nasujemo bleščice.

ŠABLONE


Postopek z valjčkom
Na stekleni ali drugi gladki plošči razvaljamo ustrezno grafično barvo. Šablono z maskirnim trakom pritrdimo na grafični list. Prek šablone nanesemo z valjčkom grafično barvo.

Postopek z gobico ali čopičem

Šablono z maskirnim trakom pritrdimo na grafični list. Posebej pripravimo akrilno barvo. Z gobico s tapkanjem nanesemo eno ali več barv prek šablone.

Postopek s sprejem

Šablono pritrdimo na papir z maskirnim trakom. Spreje dobro pretresemo, nato popršimo prek šablone. Tako npr. spremenimo stene v stanovanju ali papir za zavijanje, torej večje površine.
Ali pa naredimo delfinčka na svojem avtomobilu. Preprosto, da je kaj.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko