Ustvarjajmo skupaj

 • matej1
 • matej2

Naši ustvarjalci nam pišejo

Ventilator besed | 13.3.2016 | Komentarji 1

 

Tokrat smo dobili  zanimiv  prispevek našega  mladega ustvarjalca, ki  nam je poslal nekaj utrinkov svojega ustvarjanja za bližajoče  velikonočne praznike. Matej pa ni samo likovni  umetnik , temveč je  tudi  dober pisec, saj  je  svoje izdelke zanimivo  opisal, kot to znajo  le pravi ustvarjalci.

 

 

Velika noč je pred vrati, napisal Matej Klobasa

 

Velika noč je pred vrati. Na praznično pogrnjeni mizi so ob potici, šunki in hrenu tudi obarvana in porisana jajca, pisanice, remenke ali kakor jih že imenujejo po lokalnih okoljih.

 Nimam naziva mojster ljudskih obrti, kljub temu se ob veliki noči lahko spremenim v umetnika in izdelam pirhe. Seveda je pomoč odraslih dobrodošla. Pošiljam vam izvirne fotografije obarvanih in porisanih jajc - Minjončkov  in dveh črno belih lepotičk, ki bi jih bile še kokoši vesele.

 Minjončki – zgornjo polovico jajčka sem obarval rumeno, spodnjo pa modro. Na rumeno stran sem nalepil premikajoče se oči ter s črno barvo narisal očala in usta.

 Črnobeli lepotički sem sprva pobarval s črno akrilno barvo. Nanju sem nalepil bele snežinke, narejene z izbranim luknjačem.

 Delo z jajci mora biti natančno. Najprej jajca operem, nato v lupino (spodaj, zgoraj) naredim  dve luknjici in iztisnem vsebino (s pihanjem). Potem jajce temeljito sperem, da kasneje ne bo zasmrdelo. Spihano jajce sušim vsaj en teden, da v njem ne ostane niti kapljica vlage. Pripravim akrilne barve in pričnem z barvanjem. Barvanje je natančno in zamudno. Svetujem uporabo stojala za jajce.

 

Četudi je velika noč praznik pomladi, ko se narava znova prebudi in eksplodira v obilju barvitih cvetic in zelenja, je okraševanje doma lahko povsem drugačno. Zagovarjam zemeljske odtenke. Naravno je lepo. Prt na mizi naj govori o tem, kateri praznik se bliža. Če so vam všeč zemeljske barve, naj bodo takšni tudi pogrinjki. Venčki so trend in vse pogosteje okras doma tudi v velikonočnem času. Podstavki za kozarce so lahko »urni« – kot zajčki, uporabimo takšne.

 

Komentarji

 1. Dušan | 29.3.2016, 15:48
  V Grajski kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu so 24. marca 2016 razglasili zmagovalce 20. natečaja Naj pirhi Slovenskih novic 2016.

  Na natečaju je sodelovalo rekordno število, 44 umetnikov, avtorjev velikonočnih pisanic, z natanko 290 zgledno okrašenimi pirhi, zato je imela tričlanska komisija pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja zahtevno delo.

  »Poudariti moram, da me prav nobena pisanka ni razočarala, najsibo v umetniški, otroški, ljudski ali inovativni kategoriji, nobena ni polovičarsko delo,« je poudaril ugledni etnolog, ki si je v karieri ogledal na tisoče pisank z vseh koncev Slovenije in jih ocenil.

  Matej je na rumeno-modro podlago na pisanko prilepil dve majhni migetajoči očesi in pričaral pisanko smeška. Prislužil si je drugo nagrado v otroški kategoriji 20.natečaja Naj pirhu 2016 Slovenskih novic.

  Za najmlajše umetnike otroške kategorije bodo poskrbeli v Müller drogeriji d.o.o, kjer si bodo nagrajeni otroci v vrednosti kupona izbrali, kar bodo želeli.

  http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/foto-kaj-takega-se-nismo-videli

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko