Ustvarjajmo skupaj

  • 1c
  • 2c
  • 3c
  • 4c
  • 5c

HOBI USTVARJANJE, ODTIS ČIPKE V GLINI

Maja Matilda Remic | 29.3.2016 | Komentarji 0

Vtiskovanje raznih vzorcev  v glino in druge podobne materiale (modelirne mase, slano testo),  je zanimiva tema za ustvarjanje, tako za otroke, kakor tudi za odrasle. Otroci bodo morda v glino vtiskovali zanimive rastline, ki jih naberejo v naravi, odrasli pa se bodo lotili kakšnega bolj zahtevnega projekta, npr. naredili bodo izdelek z vtisnjeno podobo čipke. Prav ta tehnika je za večina ustvarjalcev izjemno privlačna.

Danes vam prikazujemo, kako naredimo čudovito skodelico s tehniko vtiskovanja čipke v glino. Vendar, če hočemo narediti zares lep odtis čipke, moramo delati natančno in po določenih korakih, ki vam jih opisujemo v nadaljevanju.

Na podoben način lahko vtiskujemo čipko tudi v druge raznovrstne modelirne materiale. To je nazorno opisano v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, www.hobi-ustvarjanje.si 

KAKO NAREDIMO SKODELICO IZ GLINE   Z ODTISOM ČIPKE

 

Potrebujemo :belo glino, klekljano čipko, valjar, brusni papir- srednje grob in zelo fin, modro engobo, čopič, pribor za modeliranje, gobico

Postopek :

Glino zvaljamo z valjarjem. Debelina naj bo za cca 20 % večja, kot jo želite, ker se v delovnem postopku valjana plošča nekoliko splošči, nato pa se glina pri žganju še skrči. Na zvaljano ploskev položimo čipko. S pomočjo valjarja ali posode z ravnim dnom enakomerno vtisnemo čipko v maso, pri tem pazimo, da jo ne raztegujemo. Nato ploskev izrežemo v okroglo obliko . Pri tem naj čipka ostane v masi, da se odtis ne deformira.

Pripravimo primerno posodo, ki jo bomo imeli za model. V model položimo gazo ali ga nekoliko naoljimo, da se glina ne bo sprijela s steno. Z roko potisnemo ploskev v model in pri tem oblikujemo posodo. Višek gline odrežemo. Stene zgladimo z roko in modelirko in gobico. Naredimo še vzorec z luknjicami. Čipka je še vedno v glini. Šele , ko smo oblikovali posodo do te mere, da so stene enako debele in robovi urejeni, čipko odstranimo. Pustimo čez noč, da se glina malo posuši. Pri tem posodo narahlo pokrijemo.

Naslednji dan vzamemo posodo iz modela . Z mokro gobico zgladimo še zunanjo površino. Naredimo še nogo posode: naredimo kačico in jo zvaljamo v trak. Napraskamo dno ter trak in ju spojimo. Trak zagladimo na obeh straneh v dno, tako, da je prehod lep. Pustimo , da se skleda posuši. To traja kakšna dva do tri dni. Izdelek žgemo pri temperaturi okrog 1000 stopinj Celzija.

Ko je izdelek enkrat žgan, pobarvamo odtis čipke z razredčeno belo engobo. Paziti moramo, da je čipka v celoti pobarvana. Ko se engoba zares dobro posuši, barvo odbrusimo, najprej s srednje grobim brusnim papirjem in nato še s finim brusnim papirjem. Odpihnemo brusne delce in površinsko še obrišemo z malo vlažno gobico ( ne mokro).

Glaziramo s prozorno glazurno in izdelek ponovno žgemo pri temperaturi 1050 stopinj Celzija.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko