Ustvarjajmo skupaj

  • 1m_0
  • 2m_0
  • 3m_0
  • 4m_0
  • 5m_0

Zgodba o božični zvezdi

Maja Matilda Remic | 9.12.2016 | Komentarji 0

Božične zvezde (njihovo latinsko ime je Euphorbia pulcherrima) se v  najlepšem sijaju pokažejo  v mesecu  decembru. Prav zato  so sestavni del  božično novoletnih dekoracij, v nekaterih primerih pa lahko nadomestijo  tudi božične smrekice.

Božična zvezda je doma v  deželah z vročim in vlažnim podnebjem. Tam  rastejo kot grmovnice ali majhna drevesa. Pri nas jih gojijo kot lončnice in pridejo na trgovske police konec novembra ali v začetku decembra. Poznamo  različne barve: rdeče, temno rdeče, svetlo zelene, oranžne, smetanaste ali rožnate.

Legenda o božičnih zvezdi

Zgodba božičnih zvezd izvira iz njene domovine Mehike, kjer so jo Azteki imenovali zvezdna roža. Legenda pravi, da je njihovi boginji  zaradi nesrečne ljubezni počilo srce in iz kapljice njene krvi, ki je padla na zemljo, je zrasel  čudovit rdeč cvet, obkrožen z zelenimi listi.

Obstaja pa še druga  krščansko prirejena zgodba. Mehiška deklica Marija in njen brat Pablo sta bila  strašno revna in nista  mogla kupiti rož za darovanje Božiču. Na poti v cerkev za božič nabrala  plevel, ki je  rasel ob cesti in ga odnesla v cerkev in postavila okoli jaslic. Iz šopka tega  plevela pa so pognali neverjetni škrlatni cvetovi. Od 17. stoletja so  nato frančiškani v Mehiki božično zvezdo redno vključevali v praznovanje božiča

Nekaj nasvetov za dekoracije z božično zvezdo

·         Božično zvezdo po navadi postavimo  na okensko polico ali na mizo, lahko tudi več skupaj.  Običajno jo  damo v okrasni lonec, poleg nje  pa položimo nekaj bunkic in novoletnih okraskov.

·         Lahko jo uporabimo tudi kot šopek rezanega cvetja. V vazo postavimo več vejic božične zvezde  samostojno.

·         Majhne vejice položimo na praznično pogrnjeno mizo: na krožnike, v kozarce ali kar na prt. Odrezano mesto  povoskajmo ali segrejmo s svečo,  da se mleček strdi.

·         Cvetove lahko zataknemo na božično drevo, v venček, ki ga imamo na vratih ...(lahko jih nadomestimo s svilenim i božičnimi zvezdami  - bo bolj obstojno).

Božične zvezde  izpod rok ustvarjalcev

Božično zvezdo je razmeroma lahko narediti iz papirja, filca, iz najlon nogavic ali pa jo  nakvačkamo.

Izdelke s pridom uporabimo  kot dekoracijo za zavijanje daril ali pa naredimo cel šopek in ga postavimo v vazo.

 

Oglejte si tudi zakladnico ustvarjalnih idej v knjigi  Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, kjer boste našli tudi veliko idej za novoletno okraševanje.  www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko