Ustvarjajmo skupaj

 • m1_5
 • m2_5
 • m3_5
 • m4_5
 • m5_4

KAMEJA – ČAROBEN NAKIT

Maja Matilda Remic | 9.2.2017 | Komentarji 0

Kameje so značilni okraski v reliefu, ki veljajo za mističen nakit. Izdelane so z izjemnim umetniškim znanjem, saj so to pravzaprav reliefi z upodobljenim obrazom. Kameja ima najmanj dve plasti.Zgornji del je izrezljan relief, spodnji del pa je gladka enodelna podlaga v kontrastni barvi. V začetku so upodabljali glave vladarjev, kasneje pa največkrat glavo mlade ženske v profilu. Ženske so nosile kameje predvsem kot nakit - obeski, uhani, broške in prstanimoški pa kot regiliozni emblem in politični simbol. Prstani v negativni izvedbi pa so služili kot pečatniki.

Zgodovina kameje

Prve kameje so bile izdelane v Grčiji in Egiptu, najdemo jih nato Rimu, danes pa po vsem svetu. Klesali so jih iz školjk, koral, dragega kamenja, kot so ahat, oniks, jaspis. Popularne postanejo okoli leta 49 n.št., v obdobju rimskega cesarja Klavdija, ko izdelajo najbolj slavno kamejo v zgodovini, Gemma Claudia, ki je izdelana iz petih plasti, ima pa mističen prizvok. Kasneje se pojavljajo kameje tudi v drugih materialih, tudi v steklu.Kameje so prisotne skozi vsa obdobja zgodovine. Nosile so jih kraljica Elizabeta, Marija Antoaneta, Katarina Medičejska, kraljica Viktorija…. Tudi Napoleonova krona je bila na primer okrašena s kamejami, Kameja je bila priljubljena tako pri plemstvu kakor tudi pri ameriški eliti. V zlati dobi Hollywooda je kameje oboževala Elizabeth Taylor, nosi jih tudi Ivana Trump in pevka Rijana. Moderne kameje izdelujejo s pomočjo laserja, ki jim dajejo neverjeteno finočo in lepoto.

KAMEJO LAHKO IZDELAMO SAMI

 Ali ste kdaj pomislili, da bi kamejo izdelali sami? Za vas smo pripravili enostaven postopek izdelave kameje iz modelirne mase in če boste sledili navodilom, vam bo izdelek gotovo uspel.

Potrebujemo

·         broško - kamejo , potrebno za odtis (lahko kupite bižuterijo, ki je poceni)

·         dva zavojčka modelirne mase (npr. Fimo, Cernit)– bele in oranžne barve

·         valjček,

·         nožek

·         kovinski okvir za broško ali obesek

·         pribor za modeliranje

·         črno patino

 

Kako delamo

 1. Od zavojčka modelirne mase odlomimo polovico mase in jo dobro pregnetemo, da postane voljna .
 2. Nato jo zvaljamo z valjčkom v ploščico veliko približno 5x5 cm in debelo dober centimeter.
 3. Ploščico rahlo naoljimo in vanjo potisnemo broško  kameje , kar se da enakomerno. Tako dobimo negativni odtis -kalup za odtiskovanje, po katerem bomo naredili nove kameje.
 4. Da bomo lahko odtiskovali , moramo kalup žgati v pečici pri 1300 C, 20 minut
 5. Ko je kalup odžgan, vzamemo košček bele modelirne mase in ga oblikujemo v kroglico ter z njo zapolnimo odtis v kalupu. Da bo odtis enakomeren, ga še povaljamo z valjčkom v eni smeri. Z nožkom odrežemo višek modelirne mase in odtis vzamemo iz kalupa. Tako lahko naredimo več kamej.
 6. V kovinski okvir položimo tanko plast oranžne mase, ki smo jo zvaljali . Nanjo položimo belo kamejo. Vse skupaj žgemo v pečici pri 1300 C 20 minut, oziroma po navodilu proizvajalca. Če pečice nimate, lahko vse delate z modelirno maso, ki se suši na zraku.
 7. Naknadno lahko še patiniramo in lakiramo.

Tako lahko naredimo več kamej, ki jih bomo imeli za darilo prijateljicam.

 

Več  idej o izdelovanju okraskov iz modelirnih mas  ter druge ustvarjalne ideje z opisom najrazličnejših  tehnik,  si oglejte v knjigi Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah: www.hobi-ustvarjanje.si

Fotografije:

 1. Kameja, priljubljen nakit za vse čase, broška
 2. Modelirno maso potisnemo v kalup in jo še povaljamo
 3. Odtis kameje obrežemo in jo tako prilagodimo osnovi za broško ali obesek
 4. Kameja, ki smo jo izdelali sami je lahko čudovit nakit
 5. Gemma Claudia, Claudius and Agrippina

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko