Ustvarjajmo skupaj

  • m1_7
  • m2_7
  • m3_7
  • m4_7
  • m5_5
  • m6_0

RAZNOLIKE ŠEGE IN NAVADE OKOLI VELIKE NOČI

Maja Matilda Remic | 30.3.2017 | Komentarji 0

Velika noč, ki jo praznujemo te dni, je praznik  spomladnega cikla, povezan s plodnostjo in rastjo in hkrati najstarejši in največji krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih obenem pa je  to  tudi  konec 40 dnevnega posta, ko so na mizi zopet lahko  mesne dobrote. 

 

V  novejši zgodovini Slovenije  sta velikonočna nedelja in velikonočni ponedeljek dela prosta  dneva. Za vernike  pa se uvod v velikonočno praznovanje začne  že s cvetno nedeljo. Tedaj v  cerkvah blagoslavljajo butarice,  na veliko soboto pa nesejo  v cerkev  žegnat tipične dobrote velikonočnega zajtrka: pirhe,  prekajeno meso, sol, hren, mlado čebulo, žolco, potico, kruh.

 

Šege in navade  povezane z veliko nočjo so bile v Sloveniji  raznolike  in  se nekoliko razlikujejo po pokrajinah. Danes je v času  velike noči veliko prireditev, tako v mestih, kjer so predvsem razne delavnice za izdelovanje  butaric in  barvanja pirhov in tekmovanja za najlepše pirh, še več pa je tega na podeželju. Razna društva obujajo kulturno dediščino  in s tem poudarjajo svojo identiteto. Prikazujejo barvanje  tradicionalnih pirhov in  pripravljajo  kulinarične dobrote  in izdelujejo  butare. Zopet zasledimo  različne igre s pirhi, kot je   skrivanje pirhov, sekanje in zbijanje pirhov,  valicanje - trkljanje pirhov po grabljah po perilniku in podobno.

 

Ali boste tudi vi za veliko noč barvali pirhe? Seveda, saj  je to tradicija.  Tako ustvarjanje pa je tudi zabavno in koristno. Izrazite svojo  umetniško žilico!

 

ALI VAS MIKA  IZDELATI TRADICIONALNO  BELOKRANJSKO PISANICO?

                                                                                                                     

Potrebovali boste:  pisač za batik tehniko, svečo, izpihano jajce, čebelji ali navadni  vosek,  rdeč krep papir ali rdečo tekstilno barvo za batik, črno tekstilno barvo za batik, rdečo volno,  posodo, laneno olje.

Postopek.  Vzorec s svinčnikom  narišite na jajčno lupino. Pisač z voskom  sproti segrevajte nad svečo  in vzorec  z voskom narišite na nepobarvano jajce. Namočite rdeč krep papir  in  jajce pustite v mrzli  vodi en dan. Jajce vzemite iz  barve in naj se  posuši. Na jajce sedaj naredite vzorec tam  kjer naj se vidi rdeča barva. Jajce  nato  pobarvajte še v črni tekstilni barvi. Potopite ga v mrzlo vodo in  segrevajte toliko časa da zavre. Na koncu ga  zbrišite, natrite  s slanino ali lanenim oljem , da  dobi sijaj. Okrasite   ga  še z rdečim cofkom .

 

Ne obupajte, z vajo  boste postali pravi mojster!

 

 Slike:


1.       Slovenski pirhi veljajo za ene najlepših na svetu

2.       Butarice  iz ljubljanskega trga

3.       Pirhi na različne načine

4.       Pirhi , blago

5.       Pravljični pir

6.       Slovenski pirh M. Remic iz knjige HOBI USTVARJANJE

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Natečaji

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko