Ustvarjajmo skupaj

  • 1.preano_cvetje-_vb
  • 2._preano_cvetje-__1
  • preano_cvetje-___vb_6
  • preano_cvetje-__vb_3
  • preano_cvetje-__vb_4

NABIRANJE IN PREŠANJE CVETJA

Maja Matilda Remic | 17.5.2017 | Komentarji 0

Nabiranje in prešanje cvetja je gotovo eden najlepših ustvarjalnih konjičkov, ki je primerno za ustvarjalce vseh generacij, seveda tudi za otroke. Ob nabiranju rastlin se bodo malčki seznanili z botaniko v živo. Pri tem jim bomo razložili, da so nekatere rožice zaščitene in te ne bomo trgali, temveč samo občudovali. Nabrano cvetje bomo nato prešali, potem pa bomo  iz njega naredili slike, voščilnice, kazala za knjige in še marsikaj drugega.

 

KDAJ NABIRAMO CVETJE

Cvetje in trave je najbolje nabirati ob sončnem vremenu v popoldanskih urah, saj tedaj rosne kaplje izparijo in cvetje ni več vlažno. Če pa ste slučajno nabrali mokro cvetje, ga morate, predno ga prešate, popivnati oziroma osušiti. Le tako nabrano cvetje obdrži lepo barvo.

Nabiramo samo brezhibne rastline, ki jih odrežemo s škarjami. Cvetove odrežemo tako, da ostane 2 cm stebla na cvetu.

Za nabiranje cvetja potrebujete PVC vrečko in gumico. Vrečko napolnimo z zrakom in vanj polagamo cvetje, potem pa vrečko zavežemo. Če rastline nabiramo v košaro, pokrijmo dno košare s PVC folijo, nanjo polagajmo cvetje in potem pokrijmo z drugo folijo, da ne bo uvenelo.

 

KAKO PREŠAMO CVETJE

·         Cvetje lahko prešamo z različnimi pripomočki. Najbolj pogosto je to star telefonski imenik, knjiga in preša.

V knjigo oziroma med časopisni papir ali v prešo polagamo rože, liste in stebla.Polagamo rastline enakih debelin skupaj, da se enakomerno stisnejo. Rastline razporedimo enakomerno vsaj 1,5 cm narazen. Če imamo rastlin več in bi bila nevarnost, da se dodane plasti deformirajo, si pomagajmo s trdim kartonom, ki ga vstavimo vmes. Najlepše se prešajo ploščati cvetovi. Cvetovi, ki so bolj izraziti, zahtevajo pred prešanjem nekaj dodatne obdelave. Npr. nekatere cvetove prej malo stisnemo z roko, nekatere cvetove oddvojimo od beta, popek šipka npr. prerežemo s skalpelom, oziroma britvico, itd. Na koncu knjigo obtežimo npr. z opeko ali kakšno težjo stvarjo, prešo pa ustrezno privijemo.

·         Prešanje z likalnikom. Cvet damo med dva kosa vpojnega papirja ali pivnika in pritisnimo z likalnikom 10 do 15 sekund. Ohladimo in še nekajkrat postopek ponovimo.

·         Sušenje v mikrovalovni pečici. Cvetje damo med papir ali pivnik in vse to med dve keramični ploščici. Pečico segrevamo 30 do 60 sekund naenkrat, potem ohladimo in postopek ponovimo. V mikrovalovko lahko damo tudi knjigo, v kateri prešamo cvetje, vendar mora biti ta brez kovinskih sponk. Podobno lahko prešamo tudi v štedilniku.

 

ČAS PREŠANJA RASTLIN JE RAZLIČNO DOLG

Tanke rastline potrebujejo za sušenje dva do tri tedne, debelejše nekoliko več. Če želimo, da cvetje obdrži barvo, moramo poskrbeti za stalen vir toplote. Če je poleti toplo, to zadostuje, v hladnih in deževnih dneh pa je najbolje, da knjigo oziroma prešo postavimo v štedilnik in ga ogrejemo na 40 stopinj in toploto vzdržujemo. To ponavljamo 4 do 5 dni.

HRAMBA PREŠANEGA CVETJA

Za hranjenje prešanega cvetja je najbolje imeti posebno mapo - herbarij / lahko kupimo/. Med liste vstavljamo prešane rastline, čezenj pa pokrijemo prozorno folijo, da ohrani obliko. Naredimo še kazalo, da bomo cvetke hitreje našli. Na papir lahko tudi napišemo podatke o rastlini: ime rastline, kje in kdaj smo jo nabirali in čas, ki smo ga rabili za sušenje. To bo še posebej dobrodošlo tedaj, ko bomo prešane cvetlice poklonili nekomu, za katerega vemo, da ga bo tako darilo razveselilo in ga bo znal s svojo domišljijo koristno uporabiti.

 

Kako izdelate prešo in vse o sušenju in prešanju cvetja ter o različnih  ustvarjalnih materialih in  tehnikah, najdete v knjigi  Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE - več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, glej www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Natečaji

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko