Ventilator besed | Ustvarjalna Slovenija | Ustvarjajmo skupaj | KAMENČKI, PRILOŽNOST ZA USTVARJANJE

Ustvarjajmo skupaj

  • kamenki_029
  • kamenki_033_za_vb
  • kamenki_074
  • kamenki-_prodniki_za_vb
  • prodniki_oble_hu_-_kopija_2
  • prodniki_oble_hu_2

KAMENČKI, PRILOŽNOST ZA USTVARJANJE

Maja Matilda Remic | 5.6.2017 | Komentarji 0

Ko se sprehajamo ob rekah ali po morski obali ter nabiramo kamenčke, smo priča tisočletja dolgi geološki stvaritvi našega planeta. Kamenčke so namreč preoblikovale sile narave. Pod vplivom vode, vetra, soncain mraza, kamnine razpadajo, ostri kosi grušča pa se po dolgem potovanju po rekah iz gora v doline obrusijo in zgladijo. Imenujemo jih prodniki. Prodniki pa nosijo v sebi tudi pomembne zapise in energije in če se vam zgodi, da vas kakšen kamenček še posebno pritegne in navduši, potem vam narava ponuja kamenček prav za vas. Nosili ga boste kot amulet, ki vas bo ščitil pred zlemi silami ali pa bo to vaš talisman za srečo. Druge kamenčke, ki jih boste nabrali, pa boste poslikali ali iz njih sestavili mozaik ali domiselno skulpturo.

 

Poslikava kamenčkov

Poslikava kamenčkov je lahko zanimiva tako za starše kot za otroke. Predno začnemo s poslikavo moramo prodnike očistiti z milnico in krtačo in jih posušiti na soncu. Slikamo jih lahko z vsemi vrstami barv, kot so tempera, akril pa  tudi z barvami za keramiko in steklo, ki se utrjuje v pečici pri okoli 150C. Slikamo s čopiči, ali preko šablone ali jih tiskamo z žigi Poslikane kamenčke lahko še polakiramo, da bo barva prišla bolj do izraza in da bo obstojnejša.

 

Izdelava enostavnega mozaika

Prodniki so bili priljubljeno gradivo za tlakovanje poti, trgov in dvorišč že v srednjem veku.. Uporabljal jih je tudi arhitekt Plečnik, ki jih je vlagal v tlake ali z njimi popestril zidne obloge.

S pomočjo prodnikov lahko  seveda tudi sami tlakujemo potke na svojem vrtu ali pa jih uporabimo za  izdelavo  okrasnega mozaika.

Na zelo enostaven način pa lahko mozaike izdelajo tudi najmlajši otroci. Mozaik bodo  naredili na ta način, da bodo kamenčke vstavljali v modelirno maso. Najprej naj oblikujejo  osnovo, npr. srček, vazico, v modelirno maso pa nato  vtisnejo kamenčke.  Izdelek  naj na  koncu skrbno  obrišejo z mokro, ožeto kuhinjsko  gobico za posodo, da se bodo prehodi izravnali. Izdelek posušijo po navodilu  proizvajalca modelirne mase (sušijo na zraku ali v kuhinjski pečici).

 

Najrazličnejše ideje o  ustvarjanju z naravnimi  in drugimi materiali

Veliko idej o  ustvarjanju z naravnimi  in vsemi drugimi materiali in navodila za  najrazličnejše ustvarjalne  tehnike, si lahko ogledate v doslej najobsežnejši  knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.  www.hobi-ustvarjanje.si

 

Stalna zbirka savskih prodnikov

Edinstveno stalno razstavo savskih prodnikov si lahko ogledate v gasilskem domu na Bregu pri Litiji. Celotna zbirka zajema več kot 1200 različnih primerkov bogate geološke dediščine porečja reke Save. Razstava je nastala s soorganizacijo Prirodoslovnega muzeja Slovenije in je prva od akcij v okviru mednarodnega leta Planet Zemlja. Skrbnik in upravljavec zbirke je Društvo za razvoj podeželja LAZ Zgornja Jablanica. Če si želite razstavo ogledati, jih prej pokličite 070 303 321 ali 041 355 927 ali po e-pošti: drustvo.laz@gmail.com

Oznake: ustvarjanje za otroke, poslikava kamenčkov, mozaiki, prodniki, knjiga o ustvarjanju, enciklopedija ustvarjanja, Maja Matilda Remic, tehnike za ustvarjanje, ustvarjalne delavnic, zbirkasavskih prodnikov.

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko