Ustvarjajmo skupaj

  • 1_20170717_072438_voilnica_z_okenkom1
  • 2_20170717_072700_izdelava_voilnice
  • 3_20170717_072715_izdelava_voilnice
  • 4_20170717_072438_voilnica_z_okenkom
  • 5.__voilnica_preano_cvetje_joica_vinter
  • 6_ce45d0031208b7521c288de1b3d2e122_1

IZDELAVA VOŠČILNIC Z OKENČKOM ZA MOTIV IZ PREŠANEGA CVETJA

Maja Matilda Remic | 20.7.2017 | Komentarji 0

Za izdelavo voščilnice z motivom iz prešanega cvetja potrebujemo osnovno voščilnico iz tršega papirja ali kartona, ki ima okenček. V ta okenček potem lepimo prešano cvetje ( ali karkoli drugega) in ga zaščitimo s prozorno folijo. Na ta način je voščilnica podobna uokvirjeni sliki, kjer je krhko cvetje zaščiteno s steklom. Take osnovne voščilnice lahko kupimo v knjigarnah in v trgovinah za ustvarjanje. Ceneje pa bo, če kupimo samo papir in voščilnice izdelamo sami.

Posredujemo vam nasvet za izdelavo osnovne voščilnice z okenčkom, prihodnjič pa bomo opisali kako naredimo kompozicijo s prešanim cvetjem.

Če se tudi vi ukvarjate z izdelavo tovrstnih voščilnic ali slik ali kakršnihkoli okraskov s pomočjo prešanega cvetja, vas vabimo, da nam pošljete fotografije svojih izdelkov, ki jih bomo objavili na naši spletni strani.

IZDELAVA OSNOVNE VOŠČILNICE Z OKENČKOM

Na karton naredimo šablono voščilnice. Tako bo delo potem šlo hitreje od rok. Svetujemo vam, da naenkrat naredite večje število osnovnih voščilnic, saj je še največ dela s pripravo materiala. Smiselno je tudi, da v art trgovinah kupite posebne kovinske šablone za izdelavo okenčkov v obliki pravokotnika, ovala, kroga ali pa napravo za izdelavo čestitk, okraskov in še marsikaj drugega, seveda, če vam finance to dovoljujejo.

Opisujemo ročno izdelavo voščilnice z okenčkom brez posebnih pripomočkov!

Potrebujemo:

šablono

trši papir (dvobarvni) za voščilnico ali karton

škarje

kovinsko ravnilo,

olfanož

nožek za zapogibe

rezalno podlogo

svinčnik

štanco za robove - po želji

Postopek:

Šablona. Najprej naredimo šablono, da ne bo potrebno vsako voščilnico meriti posebej.

Voščilnica z okenčkom je prepognjena iz treh enakih delov. Na papir s svinčnikom določimo poljubno velikost voščilnice, npr. 3 x 11,4 x 16,2 cm, ( mere so lahko odvisne tudi od velikosti pole papirja, v želji, da iz nje naredimo čim več voščilnic) in označimo okenček. Izrežemo.

Izdelava osnove. Šablono položimo na trši papir ali karton za izdelavo voščilnic. Označimo samo točke, ki jih nato z ravnilom povežemo s črtami. Priporočljiv je dvobarvni papir, saj bo tako okenček druge barve kot lice. Osnovo sedaj izrežemo, ker bomo z delom lažje nadaljevali na manjši površini, kot na celi poli.

·         Prepogib. Za zgibanje papirja napravimo žleb tako, da z nožkom za zapogibe (tudi s konico šestila, pletilke) drsimo ob ravnilu in rahlo pritiskamo na površino. Zarezo v lepenko ali karton napravimo z olfa nožem. Vrez naj bo globok približno 1/3 debeline papirja. Žleb ali zareza je na zunanji strani.

·         Okenček. Na osrednji stranici, po označenih točkah, s pomočjo kovinskega ravnila in olfa noža ali skalpela ali strojčka za rezanje papirja izrežemo okenček. V ta del bomo naredili kompozicijo s cvetjem in prozorno folijo. Potem šele obe strani zlepimo skupaj in prepognemo še tretjo stranico. (Podrobnejši opis izdelave kompozicije s pomočjo prešanega cvetja sledi v naslednjem članku).

·   Obdelava vogalov in robov voščilnice. Voščilnici olepšajmo vogale – na primer s štanco

za vogale ali škarjami s cikcakastim rezilom – izdelajmo relief, dodatno nalepimo kak cvet ali pozlatimo robove. Paziti moramo le na skladnost celotne voščilnice.

 

 

Vabimo vas, da se nam pridružite pri ustvarjanju!

Poglejte naš nagradni natečaj IZDELEK IZ PREŠANEGA CVETJA in nam pošljite fotografijo kakšnega svojega izdelka!

Čakajo vas lepe nagrade!

www.ventilatorbesed.si

Veliko idej o ustvarjanju s pomočjo naravnih materialov in vseh drugih materialov ter navodila za najrazličnejše ustvarjalne tehnike najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.

www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko