Ustvarjajmo skupaj

  • 1.serv.tehnika_na_tekstil_avim_2022837634_00
  • 2.a._servietna_tehnika-_razslojevanje
  • 2.medij_za_tekstil_za_servietno_tehniko
  • 3.serv.tehnika_na_tekstil
  • 4.servietn_tehnika_na_tekstil
  • 5-_servietn_tehnika_na_tekstil.png1
  • 6.kitikat_1na_blazini

SERVIETNA TEHNIKA – OKRASIMO MAJICO IN BLAZINO

Maja Matilda Remic | 3.8.2017 | Komentarji 0

Če bi radi polepšali majico ali blazino, potem to lahko storite tudi s sličico, izrezano iz servietka. Lepljenje gornjega sloja servietke ali izrezanih sličic na različne podlage poznamo pod izrazom servietna tehnika. Ta tehnika je v praksi dokaj pogosta, saj se uporablja za okraševanje najrazličnejših predmetov, kot so šatulje, slike, pladnji, posodice, itd.. Ste vedeli, da s servietkami lahko krasite tudi tekstilne izdelke? Žal veliko ustvarjalcev tega ne ve. Seveda otip ne bo enakovreden poslikani mojstrovini s posebnimi barvami za tekstil, a bomo vseeno zadovoljni, saj na zelo hiter način spremenimo videz našega oblačila. Na ta način lahko okrasimo majico, hlače, torbico, blazino, športne copate … Tehnika zahteva minimalne stroške in je dokaj enostavna, vendar vseeno dopušča veliko kreativnosti v kombinaciji z drugimi slikarskimi tehnikami.

Za servietno tehniko na tekstiluporabljamo poseben medij - lepilo, ki je v bistvu lak na vodni osnovi (kupi se v art trgovinah). Potrebovali bomo še servietke z vzorcem, čopič, škarje in likalnik.

Kako delamo

1.    Za okraševanje uporabimo samo zgornji potiskan sloj servietke. Tega lahko lepimo v celem ali pa izrežemo samo motiv.

2.    Na izbrano mesto na majici ali blazini nanesemo medij. Z medijem najprej dobro premažemo tkanino (premazana površina naj bo približno 1cm večja od velikosti motiva).
Izrezan motiv položimo na premazano tkanino in ga narahlo pritisnimo.

3.    Čez zopet nanesemo medij.

4.    Potem pustimo, da se površina dobro posuši (približno 24 h).

5.    Nato površino likamo z likalnikom, ki je naravnan na temperaturo za bombaž, iz leve proti desni. Likamo preko krpe približno 3 minute.

6.    Peremo obrnjeno narobe pri temperaturi največ 40° C.

 

 

Veliko idej o ustvarjanju ter navodila za najrazličnejše ustvarjalne tehnike najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko