Ustvarjajmo skupaj

  • jozica_vinter-_presano_cvetje_2017_11
  • 2._image-1-1
  • 3._izdelki_-preano_cvetje_-joica_vinter_-2017__11
  • 4._izdelava_voilnice_joica_vinter
  • 5._estitka-_preano_cvetje_-joica_vinter_-2017__7
  • 6._izdelki_-preano_cvetje_-joica_vinter_-2017__6

VOŠČILNICE IZ PREŠANEGA CVETJA JOŽICE VINTER

Maja Matilda Remic | 30.8.2017 | Komentarji 0

Ko smo pri spletni reviji Ventilator besed razpisali nagradni natečaj na temo izdelki iz prešanega cvetja, smo pobrskali po spletu, da bi ugotovili, če se kdo pri nas ukvarja z izdelavo tovrstnih izdelkov. Zasledili smo samo par izdelovalcev, ki se s tem ukvarjajo poklicno, še več pa je ljubiteljskih ustvarjalcev, ki delajo predvsem za svojo dušo. Ustvarjanje s prešanim cvetjem pritegne predvsem tiste, ki ljubijo naravo, saj tudi cvetje nabirajo sami, prešajo in ga potem uporabijo za svoje izdelke. To je eden najlepših ustvarjalnih konjičkov, ki bogati in lepša življenje.

Danes vam bomo predstavili eno takih ustvarjalk, ki nas je pritegnila s svojimi čudovitimi voščilnicami in jo povprašali o tej njeni ustvarjalni predanosti.

Predstavljamo vam Jožico Vinter iz Ljubljane

Jožico Vinter, ki je doma sicer iz Celja, je poklicno delo pripeljalo v Ljubljano, kjer živi in ustvarja še danes. Ima kar dva poklica. Kot diplomantka študija na Visoki upravni šoli je opravljala odgovorno delo pri policiji, a že pred upokojitvijo se je začela spraševati kaj bo počela potem, ko se bo upokojila in imela obilico prostega časa. Brez dela si namreč ni mogla predstavljati življenja. Že od kar pomni ima rada naravo in rastline in vedno jo je pritegnilo ustvarjanje z različnimi materiali. Tako je kaj hitro dozorela odločitev, da se je  leta 2010, stara 50 let, vpisala na študij na Višji šoli za hortikulturo in vizualne umestnosti v Celju in ga v letu 2013 tudi zaključila. Predmetnik študija je predvideval tudi izdelavo herbarija in takrat se je pobližje srečala s sušenjem in prešanjem rastlin. Obvezno prakso  je opravljala,  med drugim, tudi v Botaničnem vrtu v Ljubljani, kar je bilo usodno še za eno njeno dejanje. Pridružila se je namreč vrtnim prostovoljcem Botaničnega vrta v Ljubljani. Tam pomaga pri različnih opravilih  brezplačno že skoraj 7 let. V zimskem času, ko v botaničnem vrtu ni bilo zunanjega dela, je začela izdelovati novoletne voščilnice. Nekako v tem času so s somišljeniki ustanovili tudi društvo Zeleni prsti - društvo za zeleno vrtnarjenje, kjer še danes opravlja delo zastopnika.

Večino voščilnic izdela za botanični vrt

Če boste obiskali Botanični vrt v Ljubljani, boste tam videli in lahko tudi kupili voščilnice iz prešanega cvetja, ki jih je naredila Jožica Vinter. Vsako leto izdela od 100 -150 voščilnic. Botanični vrt ji priskrbi papir, vse ostalo pa nastane pod njenimi pridnimi rokami, brez plačila. Motive voščilnic prilagodi tematsko – za valentinovo so to motivi z zvončki ali cvetje v kompoziciji srčkaste oblike, za veliko noč oblikuje voščilnice v duhu praznika, ostale voščilnice oziroma čestitke pa so primerne za različne priložnosti, največ pa jih naredi  za novo leto. Nekaj voščilnic izdela tudi za prijatelje in za društvo Zeleni prsti.

Cvetje nabira in preša sama

Cvetje seveda nabira sama v naravi, na različnih zasebnih vrtovih in tudi z dovoljenjem v botaničnem vrtu. Pri tem ji je v veliko pomoč strokovno znanje, saj le pravilno nabrane, prešane in shranjene rožice ostanejo lepe in primerne za ustvarjanje voščilnic in še marsikaj drugega. Od maja do julija skoraj vsak dan porabi dve do tri ure časa za nabiranje in potem za vsakodnevno skrb pri postopku prešanja in  shranjevanja  cvetja v herbarij, ki ga tudi  izdela sama. Vsa svoja zapažanja zapisuje, saj bi rada  znanje delila še z drugimi  ustvarjalci.

Dilema, kako kombinirati prešano cvetje za izdelavo voščilnice

Izdelava voščilnic je načeloma enostavna, največ časa izdelovalka porabi za iskanje ideje za kombiniranje rastlin. Pri tem, kot pravi sama, ji botanično znanje ni v pomoč, ker jo omejuje pri »umetniškem« kombiniranju rastlin. Velikokrat je v dilemi ali dela prav ali ne, saj ji je veliko bližje  kombiniranje rastlin oziroma cvetlic, tako kot jih najdemo v naravnem okolju. Vendar na koncu le prevlada umetniška žilica in dilema je pozabljena. Sicer pa spoštuje naravo in prešano cvetje nikoli ne barva. Po njenih izkušnjah se najbolje ohranijo barve spomladanskih rastlin, poletnim cvetlicam barve bolj zbledijo. Motivov na voščilnicah ne zaščiti s samolepilno prozorno folijo, ker se ji zdi, da bi naredila cvetlicam silo, temveč voščilnice skrbno položi v ovitek iz celofana in jih tako obvaruje pred poškodbam in umazanijo.

Ker pa je po duši ustvarjalka, tudi raziskuje: prešano cvetje poskuša uloviti v umetno steklo, pri tem pa naj bi se ohranila dinamika cveta, z njimi krasi sveče, jih fotografira in še marsikaj.

Če vas zanima izdelovanje voščilnic iz prešanega cvetja ali  pa potrebujete  kakšen strokoven nasvet,  vam ga bo Jožica Vinter z veseljem posredovala. Vprašajte  na Zeleni prsti , https://sl-si.facebook.com/Zeleni.prsti/info

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko