Ustvarjajmo skupaj

  • 10512836
  • a2d83b484b539de917a3895ce103e9ea--leaf-paintings-leaf-art-painting_-_kopija_-_kopija
  • listje
  • painting-ideas-fall-leaves-decorations-1
  • painting-ideas-fall-leaves-decorations-2
  • sin-ttulo-182
  • zajeta_slika_0

SLIKANJE NA LISTJE

Maja Matilda Remic | 19.9.2017 | Komentarji 0

Ideja o slikanju na suho listje izhaja iz južne Indije /Kerala/. To tehniko so izvajali umetniki na listih Peepal , Ficus religiosa, oziroma Sveti figovec. Liste so namakali v posodi z vodo mesec ali več in seveda pri tem vodo menjavali. Z namakanjem se je odstranil zunanji sloj lista, ostala pa je čudovita preprežena žilna struktura, običajno v beli barvi.

Slikamo pa lahko tudi na navadno listje, ne da bi odstranili vrhnji sloj. Primerno je praktično listje vseh vrst, različnih oblik in barv. Da pa bi listje ohranili, ga konzerviramo in prešamo. Tako lahko naredimo zanimive ustvarjalne delavnice za razvedrilo ali za fantastične umetniške projekte, ki so primerni tako za otroke kot odrasle.

 

Naš prispevek na spletni strani Ventilator besed opisuje enostaven način slikanja na listje, ki bo morda dobrodošel za starše in vzgojiteljice v vrtcih, da jih spomnimo, naj otroci kdaj pa kdaj namesto na papir slikajo tudi na naravno listje. Za vse bo to lepa in zanimiva izkušnja, ki jim bo približala naravo, zato naj otroci listje naberejo sami in ga pripravijo za slikanje po vaših navodilih.

Op. Če pa želite slikati na liste svetega figovca, pa je mogoče tudi to, saj pripravljene liste prodajajo v art trgovinah.

 

Listje naj otroci nabirajo sami

Jesen je pravi čas, da nabiramo listje za ustvarjanje. Otroke peljimo v park ali gozd. Čudovite barve, ki jih ponuja narava, so lepe že same po sebi. Nabiramo zdrave in cele liste. Naberemo več kot potrebujemo, saj se nam bo nekaj listov sigurno »pokvarilo«. Za poslikavo so najbolj primerni večji in enostavni listi, vendar bodo tudi nenavadne oblike listov našle svojo idejo in izvirno poslikavo. Liste, ki jih namenimo za poslikavo, pripravimo z konzerviranjem in prešanjem, zato moramo biti potrpežljivi. Slikanje na listje je torej pravi projekt, kjer je potrebno načrtovati in delati po korakih.

 

Listje konzerviramo z glicerolom /glicerin/

Da bi ohranili listje ga moramo preparirati, sicer zgubi obliko in sčasoma postane krhko. Posamezne liste na hitro speremo v milnici in jih posušimo. Nato jih damo v plitvo posodo, napolnjeno z 1 del glicerola in 2 dela vodo. Vodi dodamo nekaj licitina ali tekočine za pranje posode, da se glicerin lepo zmeša z vodo. Pustimo v mešanici dva dni, da se listje prepoji z mešanico.

 

Prešanje listja

Liste  položimo med pole papirja in obtežimo s težjo knjigo ali opeko (prešanje) in pustimo liste nekaj dni, da se posušijo - Prešano cvetje

Posušene liste shranjujemo v plastični posodi. Tako listje je voljno in ima žametni otip. Če smo delali pravilno, bo listje ohranilo barvo. Na nekaterih listih pa nam to ne bo uspelo. Prav zaradi tega smo nabrali več listja, kot ga v resnici potrebujemo.

 

Slikanje na listje

Kaj potrebujemo

·         konzervirano prešano listje

·         tempero barvo ali akrilno barvo

·         čopiče

·         pladenj ali časopisni papir za podlago

·         paleto za barve

 

Pred barvanjem listje namakamo v vroči milni vodi približno pol ure, nato posušimo z vpojnim papirjem ali krpo in nato barvamo. Tako se bo barva lažje oprijela prepariranega listja. Če se vam zdi to zamudno, lahko na liste nanesete temeljno barvo in nato slikate. Same slikarske tehnike in kreativne slikarske ideje se ne razlikujejo od običajnega slikanja, izdelki pa so vseeno drugačni, izgledajo fantastično, igrivo in nenavadno. Naslikamo lahko pokrajino, živali – oblika lista nam bo v pomoč, naslikamo lahko smešne obraze, ali pa zgolj abstraktni vzorec.

 

Poslikane liste sestavimo v projekt

Iz poslikanih listov lahko naredimo sliko za na steno (npr. mandalo, ki jo postavimo pod steklo in uokvirimo, ali sestavimo podobe živalic), venec za na vrata, dekoriramo zavita darila in podobno. Oglejte si nekaj idej iz spleta in dodajte še kakšno svojo izvirno idejo!

 

Več o ustvarjanju z naravnimi in drugimi materiali ter o različnih tehnikah najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko