Ustvarjajmo skupaj

  • 1._jaslice_iz_modelirne_mase_za_spletno_stran
  • 2.postopek_jaslice
  • 3.jaslice_iz_modelirnemase-__barvanje4
  • 4._jaslice-_lahka_modelirna_masa

JASLICE IZ MODELIRNE MASE

Maja Matilda Remic | 8.12.2017 | Komentarji 0

Ste si že od nekdaj želeli, da bi sami izdelali jaslice, pa se vam je to zdelo preveč zahtevno in komplicirano. Morda pa je sedaj čas, ko imate majhnega otroka ali celo že vnuka, da se lotite izdelovanja jaslic skupaj z njim. Malo vam bomo pomagali z nasveti, zato kar pogumno na delo in prepustite se seveda domišljiji.

KAKO NAREDIMO JASLICE IZ LAHKE MODELIRNE MASE

Za majhne otroke je za izdelavo manjših jaslic primerna lahka modelirna masa ali slano testo, pa tudi glina, vendar se ta žge v keramični peči pri 1000 stopinj. Lahka modelirna masa, ki vam jo predlagamo, se suši na zraku, delo z njo pa je čisto in primerno za otroke že od 3 let naprej. Posušen izdelek lahko potem otroci še pobarvajo in dodatno okrasijo.

Potrebujemo:

·         Dva paketka lahke modelirne mase,

·         modelirke,

·         žico  ali pletilko za oporo loka,

·         zobotrebec

·         tempera barve,

·         lak na vodni osnovi,

·         čopič,

·         kos polivinila kot podlago za delo,

·         posodo z vodo, v kateri bomo lahko ovlažili prste.

 

Kako delamo

Izdelava figur. Osnovno obliko izdelka bomo najlažje izoblikovali kar z rokami. Za figure Marije in Jožefa oblikujemo valj, visok 5 cm, za glavo pa naredimo manjšo kroglico. Jezuščka naredimo na enak način, le da je manjši. Naredimo še zibko (nekakšen pravokotnik).

Valj in kroglico spojimo z vodo. Vmes vtaknemo zobotrebec, da kasneje glava ne bi odpadla. Za dodelavo detajlov uporabimo modelirke, ki jih navlažimo. Izdelki se posušijo na zraku v 2-3 dneh. Izdelek pri sušenju večkrat obrnemo, da se enakomerno suši. Ko je izdelek suh, ga lahko še pobrusimo in pobarvamo.

Izdelava okvira jaslic in zvezde repatice. Modelirno maso zvaljamo na 2 cm debeline in zrežemo z nožkom na 3 cm širok pas. Dolžina dela naj bo 30 cm. Ta del oblikujemo v lok in ga podpremo z žico ali ukrivljeno pletilko. Žica ali pletilka naj bo nekoliko daljša od oboda, ker bomo to pritrdili na tla jaslic. Zvezdo repatico naredimo iz valjane ploskve, debeline 0,5 cm. Izrežemo jo z modelčkom za piškote. Pritrdimo jo na vrh oboda jaslic. Dno naredimo iz valjane mase debeline 1,5 cm , na spojih zmočimo in nanj pritrdimo obod jaslic.

Poslikava jaslic. Jaslice naj otroci pobarvajo s tempera barvami, saj se lepo oprimejo modelirne mase. Poslikavo zaščitimo z lakom na vodni osnovi.

Več  www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko