Ustvarjajmo skupaj

  • _vyr_3333uljane-boje-van-gogh
  • 12-color-acrylic-paint-diy-special-mask-hand-painted-acrylic-paints-for-canvas-all-shoes-gouache
  • 800px-mona_lisa-_by_leonardo_da_vinci-_from_c2rmf_retouched
  • zajeta_slikaakril

RAZLIKA MED AKRILNIMI IN OLJNIMI BARVAMI ZA SLIKANJE

Maja Matilda Remic | 30.1.2018 | Komentarji 0

Ko se odločamo o izbiri barv za slikanje, smo danes lahko v veliki  dilemi,  kakšne barve  naj izberemo. Trgovine namreč ponujajo različne vrste barv za slikanje (akvarelne barve, gvaš, tempera barve, pastele, oljne barve, akrile in različne izvedbe umetnih barv na bazi PVC-ja, sintetičnih smol – slednje  so manj primerne za slikanje). Nekoč je bilo povsem drugače: slikarji  so si barve  morali mešali sami, barvni pigmenti so bili zelo dragi in težje dostopni. Skozi zgodovino je  bilo najbolj razširjena tempera, nato oljno slikarstvo,  v današnjem času pa se oljno slikanje  umika akrilni tehniki, torej slikanju  z akrilnimi barvami.  Te so se  pojavile  v sredini prejšnjega stoletja  in nato, zaradi svoje preprostosti, osvojile slikarski  svet.

Ker verjetno  akvarelne barve in tempera barve ter pastele poznate že iz šole, se bomo v tem prispevku  lotili  primerjave oljnih barv z akrilnimi barvami in vam nanizali bistvene razlike. 

Za kakšne barve se boste odločili vi, je seveda vaša izbira. Do nje boste najlažje prišli tako, da barve preskusite in ugotovite kaj vam ustreza.

 

Kakšne so glavne razlike med akrilno in oljno barvo

 

Sestava:osnova barv so barvni pigmenti oziroma barvila. Za vezavo pri oljnih barvah uporabljajo  laneno olje, pri akrilnih barvah pa je to voda,  kot sredstvo za emulzijo (suspenzijo) akrilnega polimera, ki služi kot vezivo. Zato pravimo, da je oljna barva na osnovi olja, akrilna barva  pa na vodni osnovi.  Pred kratkim so za umetniško uporabo razvili tudi oljne barve, ki se mešajo z vodo. Oljne barve so zelo obstojne, 500 in več let, kar poznamo  iz zgodovine, koliko časa bodo obstojne  akrilne barve  pa še ni  dognano, saj so stare nekaj čez 50 let.

Osnovna razlika je čas sušenja. Olja omogočajo  pri slikanju več časa za mešanje barv, kar je lahko prednost za  določene tehnike. Primerno je za tiste, ki poudarjajo globino in drobne detajl in ki slikajo premišljeno in počasi. Oljna poslikava se  lahko suši od 3 mesecev do 1 leta. Nepravilna uporaba lahko povzroča razpoke.  Akrilne barve so primerne za  umetnike, ki želijo hitro naslikati svojo sliko, saj je slika  suha  v istem dnevu. Vendar hitro sušenje preprečuje  mešanje  barvnih nians po določenem kratkem času, 15 do 20 minut. Pri akrilu lahko slikarji izhlapevanje vode  upočasnijo z uporabo akrilnih retarderjev (aditivi na osnovi glikola ali glicerina), pri oljnih barvah pa sušenje  pospešijo  z uporabo sikativov.

Redčenje barve in čiščenje. Oljne barve zahtevajo za redčenje oljne medije, za čiščenje pa  beli špirit ali terpentin. Ta topila imajo običajno določeno stopnjo toksičnosti. Pri akrilnih barvah se  uporablja običajna voda. Oljne barve malo smrdijo, akrilne barve so praktično brez vonja. Zanje ne rabimo posebnega prostora, ker slike ni potrebno pustiti  dalj časa sušiti, kar je zaradi prostora lahko problem. Vendar tudi  akrilne barve niso nedolžne – so nekoliko strupene.

 

Priprava platna in način slikanja se precej razlikujeta. Vsako slikanje ima svoja pravila. Oljno slikanje  na platno, npr. zahteva  pravilno pripravo platna – grundiranje, ki mora biti  nekoliko porozno, da se oljna barva lahko zasidra skozi pore. Pri akrilu je vse bolj enostavno, slika se lahko  praktično na vse  površine.

 

Elastičnost slike. Akrilna barva je bolj  elastična, kar preprečuje nastanek razpok.  Pri oljnem slikanju pa moramo upoštevati  zakonitosti  oljnega slikanja, sicer slika ne pride do pravega  izraza, pride pa lahko tudi do razpok.

 

Vsestranska uporaba akrila. Pomembna razlikamed oljnimi in akrilnimi barvami je tudi vsestranskost, ki jo nudijo akrilne barve. V akrilne barve  lahko mešamo  praktično vse  - kredo, grafit, pesek, riž in celo testenine, bleščice, kar daje umetniku širok razpon izražanja.

 

Za začetnike so akrilne barve bolj priljubljene, ker so enostavnejše za slikanje, so pa manj bleščeče, globina ter detajli niso tako izraženi kot pri oljnih barvah. Z dodajanjem gelov, past in lakov akrilnim barvam lahko poustvarimo učinek akvarela ali oljnih barv. Zahtevni slikarji pa bodo verjetno posegli  po oljnih barvah. Ne glede za kaj se odločite, pomembno je da zares osvojite tehniko slikanja, v kateri lahko izrazite svojo kreativnost.

Več na www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko