Ustvarjajmo skupaj

  • bunny-treat-bags-adison_1
  • a275eb773b23e8cbf22b2b28aa392484--easter-crafts-kids-craft-kids
  • c82d5d946fabb1c3c42c52d671e402a3
  • 0206_kids_gtenvbunny_xl
  • easter-baskets-easter-crafts
  • bunny-chick-easter-treat-holder-from-cardboard-tubes-tp-rolls_-_kopija

VELIKONOČNI ZAJČEK

Maja Matilda Remic | 6.3.2018 | Komentarji 0

Velika noč je krščanski praznik, ki  je povezan z vstajenjem Jezusa Kristusa. Jezusa so križali na veliki petek, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Zato  je Velika noč  za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse  ljudi prinesel upanje.

Z razliko od nekaterih drugih praznikov ta nima stalnega datuma, temveč se  izračuna  po luninem ciklu. Veliko noč praznujemo na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Letos pade veliko noč na 1.april, torej imamo še veliko časa da naredimo  kakšne domiselne okraske, pirhe pa bomo seveda barvali tik pred praznikom.  

Pirhi in zajček so simbol velikonočnih praznikov

Kot vemo, simboliko tega praznika poleg  jajc, vključujejo tudi  figure zajčkov, ki spominjajo na pomlad  in plodnost, čas za novo življenje, saj tedaj  vse začne brsteti in cveteti in narava prebudi ljubezen. To so ostanki poganskih  običajev praznovanja pomladi. Tudi danes še poznamo veliko raznolikih običajev na to temo in ne samo  barvanje pirhov. Legenda o velikonočnem  zajčku pripoveduje, da zajček  prinaša  darila. Predvsem so to pobarvana pisana  jajca in sladkarije. Na večer pred praznikom  jih skrije  pod grmovje in jih morajo otroci poiskati sami. V mestih  zajček skrije darila  kar v svojo figurico, ki je današnja tema  ustvarjanja za Veliko noč.

IDEJE  - ZAJČEK KOT OKRASNA EMBALAŽA ZA SLADKA DARILA

Slika 1.

VREČKE PO ISTEM KOPITU. Kako najlažje naredimo vrečke smo v Ventilator besed že pisali. Poglejte članek DROBNE POZORNOSTI – PAPIRNATE VREČKE, OKRAŠENE S PREŠANIM CVETJEM. Ko je vrečka izdelana, naredimo še ušesa. Na sprednjo stran prilepimo še  plastične oči in cofek za gobček. Ušesa se prišije  s križcem ali enostavno spne s spenjačem, če je vrečica nekoliko večja.

Slika 2.

VREČKA - ZELO ENOSTAVNO. Naredimo navadno vrečko in  jo na koncu  izrežemo, da dobimo zaključek vrečke v obliki  ušes. 

Slika 3.

VREČKA ZA MALO BOLJ ZAHTEVNE. Vrečko  naredimo po  kroju, ki ga najdemo na spletu . Posebej izrežemo ušesa,  zobke, brčice , nosek  in noge ter in  jih nalepimo  na sprednjo stran vrečke, kot kaže slika.

Slika 4.

VREČKA ZAJČEK - KAR IZ KUVERTE. Uporabimo kuverto in  jo poljubno pobarvamo. Zavihek  odrežemo in iz njega naredimo ušesa, ki jih nato prilepimo. Narišemo oči, nalepimo cofek za gobček in nakažimo brčice.

Slika 5.

RECIKLAŽA  - JOGURT ZAJČEK. Zelo  popularna in pogosto  uporabljena ideja, ki pa ni nujno, da je  dolgočasna.  Lonček lahko pobarvate, za  oči uporabite  namesto plastičnih oči gumbke,  nos naredite iz  modelirne mase, za brčice uporabite  koščke vrvice. Iz modelirne mase lahko  naredite tudi ušesa in  noge. Malo razmislite in naredite kaj izvirnega. 

Slika 6.

RECIKLAŽA - TULEC OD  WC PAPIRJA – POSODICA ZAJČEK . Tudi to  je mogoče. Dno zapremo  s prilepljenimi nogicami,  sicer pa delamo  podobno kot   zajčka iz jogurtovega  lončka.

 

Fotografije,  vir: splet

 

Veliko ustvarjalnih idej za velikonočne praznike  in opise najrazličnejših tehnik  najdete v doslej najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko