Ustvarjajmo skupaj

  • dsc_06007
  • velika_no__-_pogrinjek___
  • velika_no__za_vb__2
  • velika_no__za_vb__5
  • velika_no_010
  • velikonona_dekoracija_s_pirhi_

VELIKA NOČ IN VELIKONOČNI ČAS

Maja Matilda Remic | 25.3.2018 | Komentarji 0

Čas  okrog velike noči  nas kar vabi k ustvarjanju. Ročne spretnosti pridejo še kako do izraza pri vezenju prtičkov, izdelavi butaric ali  velikonočnih dekoracij,  pri barvanju pirhov, izdelavi  figuric zajčkov, pri izdelavi  košaric  za pirhe in podobno.  Veliko  idej  najdete v knjigi Hobi ustvarjanje www.hobi-ustvarjanje.si. Tukaj pa vam prikazujemo  nekaj tipičnih fotografij za veliko noč.

Preberite si še:

Ali veste kaj  je velika noč in kaj je velikonočni čas?

 

VELIKA NOČje krščanski praznik, ko kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. To je  lep spomladanski praznik, ki ga kot običaj praznujejo  tudi neverniki. Tedaj se zbere  vsa družina  ter uživa  v dobrih  velikonočnih jedeh. Za kristjane  pa velika noč  pomeni  veliko več. Praznik ni omejen le na velikonočno nedeljo in velikonočni ponedeljek, temveč  zajema niz  posebnih dni in praznikov.

 

VELIKONOČNI ČAS

Velikonočni časse začne po velikonočni nedelji in se zaključi z binkošti, 50. dan po veliki noči, ko kristjani praznujejo in se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. Po cerkvah se vrstijo  številne slovesnosti. Po binkoštih se nadaljuje običajen liturgični čas,  ki traja do začetka adventnega časa.

 

Pomembni dnevi velike noči

Cvetna  nedelja, to je  nedelja pred veliko nočjo. Ljudje  so tedaj  lomili oljčne veje in palmove veje ter naredili  preprogo pred Jezusom Kristusom, ko je ta na oslu prijahal v Jeruzalem.  Po običaju danes na cvetno nedeljo  verniki  prinesejo v cerkev butarice ali oljčne vejice, da jih blagoslovijo. Blagoslovljeno zelenje  nato varuje njihov dom pred udarom strele, odganja bolezen  in povečuje plodnost.

Veliki četrtek. Takrat  po cerkvah utihnejo cerkveni zvonovi, kot spomin na Jezusovo trpljenje in smrt.  Ponovno se oglasijo v soboto zjutraj, ko  s tem oznanijo Jezusovo vstajenje.

Veliki petek Na ta dan je Jezus Kristus umrl na križu. Na  veliki petek velja  najstrožji post, strogo je prepovedano vsako meso.

Velikonočna sobotaje sobota, ko je Kristus  mrtev ležal v grobu. Na velikonočno soboto gospodinje pripravijo  košarico  jedi, ki jih nesejo  v cerkev blagoslovit. V košarici  ne smejo manjkati:  rdeči pirhi - simbolizirajo kapljo Kristusove krvi, hren  - je simbol žebljev, s katerim so Kristusa pribili na križ, potica - simbolizira Kristusovo trnovo krono, cvetje – simbolizira Jezusovo vstajenje od mrtvih, kruh - predstavlja življenje.

Velikonočna nedelja. V nedeljo (na veliko noč)  je Kristus  vstal od mrtvih.  Po župnijah potekajo procesije. Po jutranji maši pa se doma družine zberejo na velikonočnem zajtrku.

Velikonočni ponedeljek je dela prost dan, primeren za obisk prijateljev in znancev ali sprehodov  v naravo.  Malo oddiha od pojedin in priprava na nov delovni dan.

Bela nedelja. Bela nedelja  je 2. velikonočna nedelja, imenovana nedelja božjega usmiljenja. Ponovijo se jedi od  prve velikonočne  nedelje.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko