Ustvarjajmo skupaj

  • 1.kako_naredimo_kroglo
  • 10_._poslikana_glazirana_krogla__avstralija
  • 2._kako_naredimo_kroglo_dsc06607
  • 3._saturn__mr_2018_keramika_6
  • 4._planeti-_saturn__2018
  • 5._iz_kepe_gline_
  • 6.glino_napraskamo_
  • 7._obrusimo_na_vazi_
  • 8._neizvotlena_krogla_poi_planeti-
  • 9._dekorirana_krogla_

KAKO IZDELAMO KERAMIČNO KROGLO

Maja Matilda Remic | 13.8.2018 | Komentarji 0

Želite izdelati lepo, pravilno okroglo kroglo, pa vam to ne uspe? V nadaljevanju preberite članek, ki govori o tem kako lahko pravilno kroglo ročno izdelamo iz gline ali kakšne druge modelirne mase, kot je npr. slano testo, polimerna glina, modelirna masa, itd.

 

Kaj je pravzaprav krogla

Krógla je v matematiki okroglo geometrijsko simetrično teloKrogla je omejena z eno ukrivljeno ploskvijo, oblo ali sfero. Vse točke krogle so od središča oddaljene enako ( polmer.)

Polmer krogle je najkrajša razdalja od središča krogle do oble.

Preseki krogle z ravninami so krogi.

Če gre ravnina skozi središče krogle ta razdeli kroglo na dve polkrogli.

Če se ravnina krogle samo dotakne, je njun presek točka.

Krogla nastane, če polkrog zavrtimo za polni kot okoli polmera.

 

Izdelava krogle iz gline

Kroglo iz gline lahko izdelamo na različne načine: ročno, ali jo ulijemo po kalupu,  bolj vešči jo  izdelajo tudi s pomočjo lončarskega vretena.

V tem prispevku govorimo o prvem načinu dela, to je o ročni izdelavi krogle iz gline.

·         Kroglo naredimo iz kepe gline. Ko jo oblikujemo, jo moramo še izvotliti (razen če je zelo majhna), sicer bo pri žganju počila. Zato tako kroglo prerežemo čez pol in vsako polovico zase izvotlimo. Plašč naj bo debel od 0,5 cm do 1cm ali več – odvisno od velikosti krogle. Robove vsake polkrogle na notranjem delu ojačamo z glineno kačico, robove pa potem napraskamo in premažemo z glinenim vezivom. Močno stisnemo skupaj tako, kot je navedeno v naslednji točki.

·         Najbolj preprost način je oblikovanje krogle s ščipanjem oz. pinchingom. Naredimo dve polkrogli. Robove polkrogel ojačamo na notranjem delu z glineno kačico, potem napraskamo, namažemo z glinenim vezivom in močno stisnemo skupaj. Da krogle ne bi deformirali že prej zvijemo kepo iz papirja in jo vstavimo v eno polovico krogle. Spoj krogle najprej zravnamo s prsti, nato zgladimo z gladilko. Obliko še nekoliko popravimo tako, da površino rahlo potolčemo z leseno deščico oz. žlico. Nato kroglo obrišemo z vlažno gobico, ki odnese višek gline. Vendar bo treba kljub temu - če bomo želeli 100 % pravilno kroglo – na koncu kroglo še popraviti. Glej zapis na koncu članka.

·         Kroglo lahko naredimo tudi prostoročno iz glinenih svaljkov – kačic. Oblikujemo svaljke oziroma kačice. Z nizanjem kačic določamo velikost in obliko krogle. Kačice naj bodo enakomerne debele, med seboj pa jih moramo dobro spojiti, (tako da del ene kačice potiskamo v drugo, sproti zagladimo notranji del), sicer bo krogla pri žganju počila. Ko smo z polaganjem kačic končali, uredimo z »ledvičko« in vlažno gobico še zunanjo površino krogle. Nadaljujemo pa tako, kot je navedeno v prejšnji točki.

·         Za izdelavo krogle lahko uporabimo kot pripomoček model, npr. stiroporno kroglo. Model moramo prekriti z gazo ali ga rahlo naoljiti, da se glina ne bo sprijela s površino modela.  Kroglo po modelu lahko oblikujemo s pomočjo trakov oziroma valjane ploskve (lahko tudi kačic.Naredimo dve polkrogli. Ostali postopek je enak prejšnjim. Tudi tukaj lahko vmes damo kepo iz papirja, da se polovici krogle ne bosta, ko jo bomo stisnili skupaj, deformirali. Pri žganju bo papir zgorel in ne bo naredil škode.  

 

Korigiranje oblike ročno narejene krogle v matematično pravilno obliko

Če je krogla pravilne oblike nam pove že naš pogled, zato si kroglo ogledamo iz različnih kotov Kljub temu pa je kroglo potrebno popraviti, če želimo matematično pravilne obliko. Dokončno obliko pri krogli dosežemo za naslednjim postopkom:

·         Krogla naj se nekoliko posuši, da glina ne bo premehka.

·         Vzamemo kozarec ali vazo ali posodo z ravno okroglo odprtino. Kroglo položimo ob odprtino in sukamo v vse smeri. Tam kjer je višek gline se bo le ta odstranila, če pa ostane kakšna vdolbinica jo popravimo z nekaj nanešene gline in kroglo ponovno zasukamo na vazi.

 

Kroglo seveda lahko potem  tudi  umetniško obdelamo

Več o tem najdete v knjigi Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, www.hobi-ustvarjanje.si

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko