Glasba

  • rok_predin_foto
    (Foto: Dallas)

Rok Predin - BRITEV

Andrej Predin | 23.2.2009 | Komentarji 0

Rok Predin izdaja svojo najnovejšo zgoščenko pod svojim imenom. Album Britev je poimenoval po istoimenski skladbi, za katero pravi, da je reprezentativna za bluesovsko vzdušje celotnega albuma. Na njej je 12 novih skladb osnovanih na bluesu, z določenimi karakteristikami zvrsti, s prvinskostjo in mističnostjo, ki jo je ta zvrst poznala predvsem na svojih začetkih. 'Britev' prinaša nevsakdanjo glasbeno dogodivščino, ki dodaja novo širino raznovrstni glasbeni produkciji Roka Predina.

Skladbe so luč sveta ugledale po zanimivem naključju; Rok je pred letom dni na podstrešju našel kitaro, ki se je nihče ni dotaknil že štirideset let. Na instrument se ni dalo zaigrati ničesar, dokler ni Rok v roke vzel steklen naprstnik, značilen za igranje bluesa. Zvok, ki ga je tako priklical iz stare kitare, ga je nemudoma uročil in povzročil nastanek 12 novih skladb v relativno kratkem času.
Tako so nastale skaldbe:

ZLATI KLJUČ
OGENJ
CIRKUS
BRITEV
V BOŽJI HIŠI
PRODAM OČI
KJE SI DOMA
PRI VRBI
V PRVEM PRISTANU
KO PONOČI SPITE
LAZAR

V slovenskem glasbenem prostoru ne govorimo prav pogosto o avtorski glasbi kot o samostojnem žanru. Tako kot lahko za nekoga ugotovimo od kod prihaja zgolj po njegovem narečju, lahko nekatere glasbenike prepoznamo po njihovi glasbeni govorici, ki je v takšnem primeru praviloma težko opredeljiva v kontekstu običajnih zvrsti popularne glasbe ali celo trenda. V našem prostoru se za takšen avtorski izraz pogosto posega po besedi kantavtor, kar je svojevrsten kompliment in ima pridih časov, ko je slovenska glasba doživljala vrhunce z deli Tomaža Pengova, Janija Kovačiča, Marka Breclja in še koga, ki so takrat v naša ušesa zlezli s skladbami za katere bi danes težko verjeli, da so se sploh uvrstile v radijski program. In tudi Roka Predina smo največkrat označevali z besedo kantavtor.
 

Video V Božji Hiši

http://www.youtube.com/watch?v=6hcZwtXmtcs


Rok Predin je v svojem glasbenem ustvarjanju prišel do tretjega albuma. Svoj prvenec 'Prepozno doma' (2006) je posnel v duetu z Gregorjem Stermeckim. Zgoščenko je zaznamovalo lirično, celo minimalistično vzdušje kitare in klaviatur. Album je izšel pod imenom Libido. Pod istim imenom je posnel tudi svojo naslednjo zgoščenko 'Drugič enkrat' (2007), letos pa pod svojim imenom izdaja album 'Britev'.
 
Po odlično sprejetem 1. singlu V božji hiši iz albuma Britev, lahko na radijskih postajah po Sloveniji slišite že drugi single Zlati ključ.

Rok Predin bo album 'Britev' prvič predstavil na promocijskem koncertu, ki bo v torek, 3. marca ob 20.00 uri v Dvornem baru, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

MySpace Libido

(Promocijsko gradivo založbe Dallas)
 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko