Glasba

  • cliff_1
  • cliff_2
  • cliff_3

Cliff Burton

Ante Turić | 17.3.2011 | Komentarji 1

Clifford Lee Burton (10. februarja 1962-27. septembra 1986) je bil drugi bas kitarist skupine Metallica, ki je leta 1982 stopil na mesto dotedanjega basista Rona McGovneya. Njegovo življenje in tragična smrt sta še danes ostali inspiracija mnogim umetnikom.

 

Cliff se je rodil v mestecu Castro Valley v Kaliforniji, z glasbo pa se je začel ukvarjati že pri šestih letih, ko je začel igrati klavir. Pri 14 letih je kot kitarist nastopal z lokalnimi bendi v mestnih klubih. Po trditvah njegovih staršev naj bi Cliff 4 do 6 ur dnevno vadil igrajoč na bas, tako treniral svoje sposobnosti, celo takrat, ko se je priključil Metallici.

 

Najraje je poslušal skupine Misfits, Pink Floyde in Thin Lizzy, pa vse do legendarnega pianista Gleen Goulda. Njegov način igranja je bil neobičajno čuden za basista nekega metal banda - od hitrega in temperamentnega igranja, ki se opazi v pesmih kot so "Battery", "Demage Inc." ali "Four Horseman" pa vse do zelo melodičnega igranja, kot na primer v pesmi "Orion". Tu je bil prisoten še neizbežen solo bas, s polno harmoničnih elementov, kot na primer v pesmi "(Antesthesia)Pulling Teeth." Nikoli ni uporabljal drsalice, vse pesmi je na kitaro zaigral s prsti, še posebno v solu, ko je pogosto odigral na dve ali tri žice.


Cliff se od mnogih vplivnih ljudi in fanov Metallice smatra za najbolj cenjenega člana benda. James Hetfield (pevec in kitarist) ga je pogosto imenoval starejši brat ter trdil, da je Cliff bil najtišji član benda, saj naj bi bil zelo redkobeseden, vendar ko je spregovoril, so ga vsi poslušali.

Na evropski turneji "Damage Inc." sta dne 27. 9. 1986 Cliff Burton in Kirk Hammer podelila karte. Tisti, ki je izvlekel večjo karto, je lahko izbral ležišče v avtobusu, na katerem je spal. Cliff je potegnil pikovega asa in izbral Kirkovo posteljo, kar se je kasneje izkazalo za smrtonosno odločitev.

 

Avtobus je na cesti naletel na led v vaškem delu Švedske ter se prevrnil. Lars, Kirk, James ter tehnik za bobne in dva tehnika za kitare so skupaj z voznikom avtobusa preživeli, toda Cliff se je tragično ponesrečil. Izpadel je skozi okno, padel pod avtobus in ostal ukleščen pod njim. Cliffova stopala, ki so gledala izpod avtobusa, so prizor, ki je preganjal osebe iz avtobusa še nekaj let po tragičnem dogodku.

 

Njegovo telo je bilo upepeljeno, na poslovilni ceremoniji pa je igrala instrumentalna izvedba pesmi "Orion" iz albuma "Master of Puppets". Metallica ni od Cliffove smrti pa vse do dneva simboličnega pomena 6. 6. 2006 v živo izvedla skladbe "Orion". Prvič po Cliffovi smrti je bila izvedena na dvajseti obletnici albuma "Master Of Puppets", ki so jo posvetili nesrečno izgubljenemu in nikoli pozabljenemu Cliffu Burtonu.
Cliff je za seboj pustil burno in skromno življenje, v glasbi pa je pustil briljanten pečat. Sodeloval je v pisanju pesmi "Master Of Puppets", "Orion", "For Whom The Bell Tolls" in "Fade To Black".

Najboljši primer njegovega edinstvenega igranja basa so uvod v pesem "For Whom The Bell Tolls", solo igranje v pesmi "(Anesthesia) Pulling Teeth" z albuma "Kill 'Em All", vodilni bas na instrumentalni izvedbi "The Call Of Ktulu" ter vodilni bas na pesmi "Orion".

 

 

 

 


Napisal je tudi pesem "To Live Is To Die" z albuma "... And Justice For All":

 

 

"When a man lies, he murders some part of the world

These are the pale deaths which men miscall their lives

All this I cannot bear to witness any longer

Cannot the kingdom of salvation take me home?".

 

Skupina Megadeth je najbolj znano pesem "In My Darkest Hour" posvetila Cliffu.

Pevec Megadetha Dave Mustaine je med drugim pred leti igral tudi glavno kitaro v skupini Metallica, zato je dobro poznal Cliffa, s katerim je bil odličen prijatelj. Mustaine je dejal, da je inspiracijo za pesem dobil ravno z Burtonovim odhodom. Dejal je, da ga James, Kirk in Lars niso obvestili o Cliffovi nesreči, temveč je to zvedel od njihovega menedžerja. Ko je slišal žalostno novico, se je sesedel na tla in jokal, nato vzel v roke akustično kitaro in napisal celo pesem. Besedilo sicer ne govori direktno o Burtonu, je pa nastalo prav zaradi njegove smrti.

 

Cliff je eden od mojih najbolj priljubljenih glasbenikov, ki je s samo 24 leti življenja uspel za seboj zapustiti zavidljivo zapuščino.

 

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

 

Komentarji

  1. Maca | 23.3.2011, 16:57
    Bravo Ante! Samo nastavi, piši i živi ono što voliš.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko