Glasba

  • gregorian_1
  • gregorian_4
  • gregorian_5
  • gregorian_6

Gregorian v Splitu na Dan žena

Ante Turić | 24.3.2011 | Komentarji 0

Edinstveni nemški zbor Gregorian pod vodstvom Franka Petersona, ustanovitelja svetovno znanega projekta Enigma, je nastopal na spektakularnem koncertu v splitski dvorani Gripe, 08.03.2011, v sklopu turneje „The Dark Side Of The Chant 2011“.

 

Skupina Gregorian, ki je inspirirana z gregorijanskim kantonskim petjem, izvaja pop/rock in metal inačice. Osem vrhunskih pevcev in pevka Amelia Brightman, sestra znane sopranistke, plesalke in igralke Sarah Brightman, oblečeni v menihe so prispeli v Split s svojim spremljevalnim bendom, s katerim so uprizorili impresiven koncert, s katerim so že davno osvojili tuja glasbena tržišča.

 

Kljub negativni propagandi katoliške cerkve, je bil koncert več kot dobro obiskan. Cerkveni dostojanstveniki so pred koncertom objavili naslednje obvestilo:

 

»Če se odpravljate na koncert skupine Gregorian ne pričakujte krščanskega gregorijanskega korala, saj skupina ne poje cerkveno glasbo. Sicer so njihovi kostumi podobni tistim meniškim, čeprav seveda to oni niso. Neke videospote so posneli v cerkvah po Evropi, vendar to so samostani – muzeji. Aktivni menihi jim zagotovo ne bi odstopili sakralni prostor za izvajanje takšne glasbe. Že sam plakat prikazuje, kdo so njihovi oboževalci. V prilogi je fotografija plakata skupine Gregorian, katere član s prsti kaže satanski znak.«

 

Kljub opozorilom dežurnih moralistov, ki bi najprej morali pogledati v svoje redove, pa so se prepolna dvorana in številne ovacije nevsakdanji glasbeni in vizualni poslastici izkazali kot polni zadetek organizatorja, poleg tega pa so tudi potrdili svetovni nekajletni ugled skupine.

V dveh in pol urah je publika vidno uživala v zanimivih light show efektih, ki so se odlično vklopili v kompletno mistično atmosfero izvajalcev oblečenih v menihe.

 

»Na Hrvaškem smo vedno bili toplo sprejeti. Ponovni obisk nam je bil v veliko zadovoljstvo«, so na koncu koncerta dejali vokalisti skupine.

 

Koncert z impresivno scenskim glasbenim nastopom je bilo vredno obiskati ter v njem uživati.

 

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko