Glasba

  • jim_1
  • jim_2
  • jim_3
  • jim_5

Jim Morrison

Ante Turić | 31.3.2011 | Komentarji 1

James Douglas „Jim“ Morrison, ameriški pevec, tekstopisec, pisatelj in pesnik se je rodil 8. decembra 1943 v Melbournu na Floridi, umrl pa je 3. julija 1971 v Parizu. Bil je pevec in voditelj rock skupine The Doors ter ena od najbolj karizmatičnih oseb v zgodovini rock glasbe. Jim je bil hkrati tudi avtor zbirke pesmi, kratkih dokumentarnih filmov in glasbenih spotov.

Jimova skrivnostna smrt v 27. letu življenja je šokirala njegove številne oboževalce. Okoliščine same smrti, kakor tudi tajni pokop so bile predmet številnih govoric, ki so odigrale pomembno vlogo v mistiki, ki je obkrožala Jima še v času njegovega življenja. Ena od najbolj popularnih teorij je bila ta, da je Jim odigral lastno smrt, da bi se lahko v miru posvetil književnosti.

Po njegovih besedah se je eden od najpomembnejših dogodkov v njegovem življenju zgodil leta 1974, v času družinskega potovanja v Novo Mehiko:

»Prvič sem odkril smrt…Jaz, moja mama in oče, moja babica in dedek smo se ob jutranji zori vozili skozi puščavo. Kamion z Indijanci je trknil v avto. Indijanci so ležali po cesti ter izkrvaveli. Ker sem bil še otrok, sem ostal v avtu, medtem ko sta oče in dedek odšla preveriti situacijo. Vse kar sem videl je bila čudna rdeča barva in ljudje, ki so ležali vsepovsod, vendar nisem vedel kaj se je zgodilo, občutil sem le vibracije ljudi okoli mene. Takrat sem prvič občutil strah… in občutil dušo enega ali dveh Indijancev, ki vstopata v mojo dušo. Bil sem kakor spužva, sedel sem in vpijal.«

Jimov oče in mama sta negirala nemili dogodek, prepričevala sta ga celo, da je to le sanjal, vendar Jim je o temu večkrat spregovoril, pel pa tudi pisal.

Morrisona so posebno privlačili miti indijanskega naroda in indijanska religija. Ta njegov interes se še posebej opazi v njegovih tekstih in pesmih, v katerih veliko pozornost namenja prav indijanskim svetim mestom, kuščarjem, kačam, puščavam in jezerom, ki so povezani z mitologijo Indijancev, medtem ko je gibe indijanskih vračev pogosto uprizoril na odru tekom samega koncerta.

 

Po diplomi leta 1965 je Morrison živel boemsko življenje na Venice Beachu v bližini Los Angelesa. Zaradi razuzdanega stila življenja in pogoste uporabe LSD-ja je nekoč debeluškasti Jimi naglo shujšal. Naziv ikone razuzdanega boga rock glasbe, hkrati pa tudi karizmatičnega idola množice mladih upornikov si je pridobil tudi skozi zbirko fotografij v črno beli tehniki znanih pod imenom Sesija Mladega Leva, avtorice Joel Brodsky.

Z Ray Manzarekom je ustanovil skupino The Doors, kasneje pa se jima je pridružil še bobnar John Densmore in kitarist Robby Krieger.

Ime The Doors (vrata) prihaja od istoimenske knjige avtorja Aldous Huxleya, v kateri je naveden naslednji citat:

»…ko se vrata opažanja očistijo, se bo vsakršna stvar človeku pojavila v takšni obliki, kakršna je, brezkrajna. Vrata pomenijo prehod med dvema svetovoma; ne veš, kaj se dogaja v drugem svetu, če ne preideš skozi prehod…«

Jimi je dejal: »Obstajajo znane in nepoznane stvari, med njimi pa so vrata.«

 

 

 

Zvok The Doorsa je bil velika novost na svetovni glasbeni sceni, na kateri je dominiral Jimov bariton, ki je močno nasprotoval zvoku klaviatur pod spretnimi prsti Manzareka, ki je bil pod vplivom flamenka in klasične glasbe. Posebnost njihove glasbe je bila ta, da v skupini niso imeli bas kitarista, na koncertih pa so ga nadomeščali s Fender bas klaviaturami.

 

Okoli smrti legendarnega Morrisona so se spletale razne zgodbe. Njegovo dekle Pamela je dejala, da je v času njihovega bivanja v stanovanju v Parizu vstopila v kopalnico, kjer naj bi se Jim tuširal. No, našla ga je v kadi, mrtvega.

Jimovi prijatelji v Ameriki so z nejevero sprejeli obvestilo o njegovi smrti. Po Ray Manzarekovi teoriji naj bi Jim odigral svojo smrt, da bi se lahko v anonimnosti posvetil književnosti. Le-ta je vplivala na razvoj številnih drugih teorij in tako so se med drugimi celo pojavile priče, ki naj bi bojda Jimija videle v Afriki. Celemu misteriju je pripomogel skrivnosten pogreb Jimovih posmrtnih ostankov na pariškem pokopališču Pere Lachaise. Teorije o »odigrani smrti« so najverjetneje neutemeljene ter se pogosto značilne za ljudi, ki v svojem kratkem življenju pustijo ogromen pečat.

 

Po dvajsetih letih od njegove smrti je spregovoril tudi Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, ki je prijavil Jimovo smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, češ da ga ne bi mogli takoj povezati s slavnim »Kraljem kuščarjev«, kakor je bil Jimov vzdevek. On je bil tudi tisti, ki je organiziral njegov tajni pogreb, na katerem je prisostvovalo le pet ljudi. Roney trdi, da je Jim Morrison umrl od prekomerne doze heroina in da se je zadnje dni svojega življenja »fiksal« s svojim dekletom.

 

Po desetih letih njegove smrti je leta 1981 hrvaški kipar Mladen Mikulin izdelal in postavil na grob kamniti kip Jima Morrisona, ki je bil pogosto tarča vandalov vse do 1988 leta, ko so ga ukradli s pokopališča. Mikulin ja kasneje izdelal še dva Jimova portreta v bronu, vendar še vedno čaka dovoljenje, da postavi skulpturo na njegov grob, na katerem stoji že od devetdesetih let novi nagrobni spomenik z grškim epitafom.

 

 

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

 

Komentarji

  1. Maca | 1.4.2011, 11:15
    Spoštovani moj mlajši brate,
    lep dan tebi i Dunji. Bravo!

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko