Glasba

  • roger-aters-the-all-live_1
  • roger-aters

Roger Waters v Zagrebu

Ante Turić | 7.4.2011 | Komentarji 0

ZAZNAMOVANJE 30. OBLETNICE LEGENDARNEGA ALBUMA »THE WALL« Z EVROPSKO TURNEJO V VEČ KOT 25 MESTIH

 

 

Roger Waters, kreativni genij iz skupine Pink Floyd, je pripravljen celi Evropi predstaviti svoje največje remek delo – album The Wall, ki se bo po 30 letih ponovno izvajal. Roger Waters bo prepotoval 25 evropskih držav, medtem ko bo v Zagrebu, zaznamujoč 30 letnico izdaje istoimenskega albuma, nastopal 13. aprila. Glede na Watersove najave naj bi to bila njegova zadnja turneja, zato je jasno, da bodo vstopnice za ta koncert najbolj iskana »roba« na tržišču v zadnjih 10 letih.

 

Waters je natančno planiral turnejo kar nekaj mesecev, saj se je želel prepričati, da se bo show ujemal s fascinantno teatralno ekstravaganco, zaradi katere je The Wall postal legendaren. Tako želi še eni generaciji omogočiti, da postane inspirirana z razkošjem prekrasnega vizualnega in zvočnega spektakla.

 

Koncert se začne z razbijanjem zidu, ki se v prvem delu začne ponovno graditi. V drugem delu skupina igra izza zgrajenega zidu, vse to pa se odvija pred očmi gledalcev. Roger Waters je razvil novo grafiko, pri tem uporabljajoč ekran velikosti 700m2. Le-ta vsebuje specialne efekte kot so prikaz originalnih slik Geralda Scarfa, pad aviona, pirotehnike, ogromnih lutk, raznih projekcij in še mnoge druge efekte.

„Pred tridesetimi leti, ko sem napisal ta album, sem bil še mlad in prestrašen. Morda ne toliko mlad, saj sem imel 36 let. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem se znebil vseh strahov. V letih, ki so sledila, sem spoznal, da je morda celotna zgodba o strahu in izgubi alegorija na številna druga širša vprašanja. Nacionalizem, rasizem, seksizem, religija – karkoli! Vsi ti problemi so vplivali na strah, ki je zaznamoval mojo mladost. Nova produkcija je poskus komparacije in osveščanja naših problemov“, je dejal Waters, najavljajoč turnejo.

Poleg velikih hitov Pink Floyda kot so Comfortably Numb, Another Brick in the Wall Pt. 2, Mother, Run Like Hell in Young Lust je »The Wall« album, s katerim so se poistovetili fani po celem svetu. V Združenih državah Amerike je veljal za najbolj prodajani album leta 1980 ter do danes ostal med prvimi petimi najbolj prodajanimi albumi vseh časov.

Prihajajoča turneja bo evropskim oboževalcem ponudila priložnost, da še enkrat v živo vidijo obnavljanje zidu v celoti na specialno izdelanem in umetniško dodelanem odru, kjer bo na najboljši način prikazano Watersovo genialno remek delo odtujitve in transformacije.

Do današnjega dne je The Wall izveden samo 31 krat, vključujoč Floydovo istoimensko turnejo od 1980-1981. Roger Waters je ponovno prebudil The Wall leta 1990 na enem od največje prirejenih koncertov, na katerem se je praznoval pad Berlinskega zida. Ta navdihujoč dogodek v Postdamer Platzu je pritegnil več kot pol milijona ljudi, medtem ko so milijoni spremljali koncert izza televizijskih ekranov, kritiki pa so ga ocenili kot najboljši koncert kadarkoli ter zaključili, da je Waters postavil nove standarde v koncertnem svetu.

Še bolj pomembno od same teatralnosti The Walla je njegovo politično in socialno sporočilo; namreč Waters namerava izkoristiti konstrukcijo zida, da bi izkazal čast vojakom, ki so svoja življenja pustili v bitkah. Na spletni strani www.rogerwaters.com je postavljen apel vsem družinskim članom umrlih vojakov, da naložijo fotografijo, katero bo Waters projiciral na »zidu« tekom koncerta. Tako bi vsaka vojna žrtev metaforično rečeno postala še ena opeka v »zidu«.

 

The Wall je do sedaj predstavljen samo v Ameriki, Nemčiji in Veliki Britaniji, zato je turneja 2011 edinstvena priložnost za vse evropske oboževalce, da si jo ogledajo in v živo poslušajo.

 

Organizator Lupa Promotion pa bo Rogerja Watersa in The Wall pripeljala v zagrebško Areno 13. aprila 2011.

 

Vstopnice so v prodaji na vseh prodajnih mestih Eventima, podeljene pa so v nekaj kategorij.

 

VIP LOŽA: 800kn (cca 110€)

SPODNJA TRIBUNA: 400 kn (cca 55€)

ZGORNJA TRIBUNA: 360 kn (cca 50€)

PARTER: 360 kn (cca 50€)

 

Vabljeni!

 

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko