Glasba

  • jan_akkerman_1

Jan Akkerman v Zagrebu

Ante Turić | 14.4.2011 | Komentarji 0

Jan Akkerman se je rodil v Amsterdamu, na Božični večer leta 1946. Že s petimi leti je začel igrati kitaro, pri dvanajstih letih pa se je pridružil skupini Johnny & The Cellar Rockers, s katero je leta 1961 posnel prvo pesem. Tekom šestdesetih je bil član skupin The Hunters in Brainbox ter posnel nekoliko uspešnih pesmi, najbolj znana med njimi pa je „Down Man“ s progresivnim rock blues zvokom. Leta 1969 je posnel istoimensko, s strani kritikov hvaljeno in od publike odlično sprejeto debitantsko ploščo.


Po debitantski plošči skupine Brainbox se je Jan in še nekaj članov tega benda pridružilo Thijs van Leer Triju in ustanovili so skupino Focus. Na Nizozemskem posnamejo prvo ploščo „In Out of Focus“, ki je kasneje bila dodatno obdelana v londonskem studiu. S svojim psychedelic progressive pop jazz blues rock zvokom je prejela zelo dobre kritike. Še večji uspešnici sta bili plošča „Moving Waves“ ter dvojni „Focus III“. Veliki hit ter hkrati najbolj znana rock pesem nasploh „Hocus Pocus“ s plošče “Moving Waves“ je že takrat in še vedno predstavlja vrhunec kreativne glasbene genialnosti.

Energično, sočno narejeno pesem, v kateri so vse izvedbe imele svoje sijajne solo točke, od bobnov, basa, flavte, klaviatur, harmonike, piščalke, opere in jodlanja, so vendarle najbolj zaznamovali neponovljivi Akkermanovi hard rock riffi, ki so jih nekateri kritiki celo ocenili kot prototip metala.

Leta 1973 je kot posledica promocijskih nastopov izšla live plošča „At The Rainbow“. Največje priznanje za potrditev svoje genialnosti pa je Akkerman prejel s strani bralcev takrat najvplivnejšega magazina „Melody Maker“, ko so ga izbrali za najboljšega kitarista na svetu, zahvaljujuč albumu „Profile“. V konkurenci z njim so bili tudi naslednji velikani – Eric Clapton, Jeff Beck in Jimmy Page.

 

1974. leta je izšla nova, četrta studijska plošča Focusa z imenom „Hamburger Concerto“ z njihovo najbolj znano pesmijo „Harem Scarem“, ki je podobna pesmi „Hocus Pocus“. Zvok benda se je počasi skomercializiral, kar Janu ni bilo všeč, še najbolj pa se je to izrazilo na plošči „Mother Focus“ (1975), zadnji studijski plošči, ki jo je Jan posnel z bendom.

Odhod Akkermana je bil za skupino Focus nenadomestljiva izguba in skupina ni nikoli več dosegla statusa, ki ga je imel v začetku sedemdesetih. Tudi ponovna združitev van Leera in Akkermana in njuna posneta plošča „Focus“ žal niso prinesli vidnega uspeha.

 

Samemu Akkermanu gre veliko bolje, saj je v preteklih tridesetih letih solo kariere izdal dvajset albumov. Poleg tega je pogosto nastopal tako sam, kakor tudi z bendom po turnejah, na festivalih, kot so znani „Montreux Jazz Festival“ v Švici ali nizozemski „North Sea Festival“, in le malo je držav, v katerih ni nastopal. Leta 2010 je nastopal na jazz festivalu v Skopju, kjer je nastopal še eden od poznanih svetovnih kitaristov - Vlatko Stefanovski s svojim Triom.

 

Jan se ukvarja tudi s produciranjem, njegova nekajkrat omenjena glasbena univerzalnost pa se kaže v dejstvu, da je sodeloval z glasbeniki in izvajalci nasprotnih prepričanj, kot so na primer B. B. King, Alan Price, Peter Banks, Charlie Byrd, Ice T. Jan hkrati tudi piše za nizozemski magazin „Gitaar Plus“.

 

Oboževalci Jana Akkermana si bodo lahko njegov koncert ogledali v Zagrebu 3. 6. 2011 v klubu Boogaloo. Vstopnice so že v prodaji po 170 hrvaških kun (približno 25 evrov).

 

Vabljeni v Zagreb!

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko