Glasba

  • sead_1
  • sead_2
  • sead_3

Sead Zele Lipovača

Ante Turić | 20.5.2011 | Komentarji 0

 

Sead Zele Lipovača, virtuoz na kitari, je idejni ustanovitelj legendarne skupine Divje jagode.

 

Vsi se ga spominjajo še iz študentskih dni kot dolgolasega fanta s srebrnim nakitom, ki je tekom predavanj nervozno trkal ob mizo. Zele je takrat za razliko od drugih živel v popolnoma drugačnem filmu. Konec leta 1977 je v Zagrebu ustanovil skupino Divje jagode. Prvi člani skupine Adonis, Tony, Muc, Nihad & Zele so konec leta 1978 objavili album s pesmimi, kot so »Jedina moja« in »Krivo je more«, ki pa na žalost ni naletel na odobravanje takratne založniške hiše Jugoton.

 

Zele se je, nezadovoljen z reklamiranjem albuma, preselil v Sarajevo, kjer je podpisal pogodbo s takratnim »Diskotonom«. Nova sestava skupine je izdala drugi album »Stakleni hotel«. Na albumu so se nahajali hiti, kot so »Autostop« in »Kako si topla i mila«, z njim pa je dosegel veliki komercialni uspeh. Pravi mejnik v njihovi karieri se je zgodil z izdajo tretjega albuma »Motori«. Popolnost igranja in svetovne produkcije so skupino Divje jagode povzpele na prestol najboljše skupine na takratnem ozemlju bivše države. Pesem »Motori« je s svojim pristopom in odnosom ostala vse do današnjih dni kultna pesem, ki je postala abeceda v igranju kitare za številne nad kitaro navdušene naraščaje. Album in pesem Motori, ki je posneta v Nemčiji v »Music Park Studiu« pod vodstvom sijajnega producenta Tea Werdina, se štejeta za klasiki rock glasbe.

 

Sodelovanje s Teom Werdinom se je nadaljevalo, Divje Jagode pa so izdale še dva albuma »Vatra« in »Čarobnjaci«. S svetovno produkcijo in kvaliteto, z veliko naklado in prodajo trilogije »Divje jagode« so dosegli velik komercialni uspeh. Z briljantnim igranjem so polnili svoje koncerte. Leta 1986 so se uresničile Zelove sanje, sanje, v katere mnogi niso verjeli. Prejeli so ponudbo londonske diskografske hiše »Logo Records«.

 

Po razprodanem koncertu v »OTM Domu«, v tihi atmosferi nekega lokala v zagrebškem predmestju, sta lastnik diskografske hiše »Logo Records« ter Zele Lipovača in Divje jagode v prisotnosti direktorja Goefa Hunningtona podpisala ekskluzivno pogodbo. Geoff Hunnington je odkril in lansiral v svet showbusinessa skupino Eurythmics, še dandanes pa skrbi za Vangelisovo kariero. Divje jagode so tako postali britanski band »Wild Strawberries«. Anglija, London, pubi, klubi in koncerti so skupini »Wild Strawberries« postali nekaj povsem običajnega, vsakdanjega. Odpravili so se na prvo, veliko angleško turnejo, zadnji koncert pa se je odvijal v londonskemu klubu »Marquee.« Peti pridruženi član na turneji je bil klaviaturist Don Airey, ki je igral v skupinah »Rainbow«, »Whitesnake«, »Colosseum II« in »Cozy Powell Band«. Leta 1986 so Wild Strawberries objavili angleški album, ki je bil posnet v znanem londonskem studiu »Matrix«. Celoten album je produciral Keith Woolvin. Večni perfekcionist in upornik Zele Lipovača je tako zaključil britansko avanturo, ki je rezultirala z angleškim albumom, ki se je prodajal v Veliki Britaniji, na Finskem, v Italiji, Nemčiji in na Nizozemskem. Zele je bil zvest svojim načelom, redki pa so bili tisti, ki so ga lahko spremljali v njegovih idejah in težnjah.

 

 

Peter Hinton, producent skupine »Saxon«, se je lotil produkcije novega albuma Divjih jagod. Z obdelavo Mozartovega Turškega marša je Zele v albumu Konj pokazal vso svojo virtuoznost in briljantnost v igranju kitare. Njegovemu prijatelju iz otroštva Mladenu Vojičiću – Tifi so se izpolnile dolgoletne sanje – postal je pevec Divjih jagod. Vse nadaljnje albume je Zele produciral sam. Tekom devetdesetih je živel v Veliki Britaniji in Nemčiji, kjer sta bila objavljena še dva albuma »Labude, kad rata ne bude« in »100 vijekova«. Po dolgoletni odsotnosti se je Zele vrnil v Zagreb, saj je želel Divje jagode ponovno vrniti na sceno. Zele je poleg tega projekta delal tudi na izjemnih projektih; na projektu sakralne glasbe ter dveh albumih krščanske glasbe s skupino »Glasnici nade«.

 

Zele je kot kompleten avtor leta 1997 izdal albuma »Dan bez tebe«, ki je bil najbolj prodajani samostojni album pevca Mladena Vojičića – Tife, ki se je prodal v 100.000 izvodih.

 

Zele Lipovača zadnjih nekaj let živi in dela v Zagrebu. Tekom leta 2002 je reaktiviral nove Divje jagode s pevcem hrvaške rock skupine »Opća Opasnost«, Perom Galićem, za vrnitveno pesem pa je izbral prekrasno rock balado »Marija«.

 

Sead Zele Lipovača je nedavno gostoval tudi na Drugem Omiš Guitar Festu, o katerem smo pisali tudi na naši spletni strani.

 

 

Prevedla: Dunja Krajnc

Nov komentar




Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko