Glasba

  • vioolina_marotti4-150911.1_thumb
  • violina_marotti3-150911.1_thumb

Podatek za Guinnessa: Split "skriva" najlažjo violino na svetu

Ante Turić | 5.10.2011 | Komentarji 0

 

Split "skriva" najlažjo violino na svetu, ki tehta le 210 gramov (21 dkg!). Violino je leta 1929 izdelal splitski obrtnik Frane Marotti.

Njegov sin, Romeo Marotti, je po nekaj desetletjih le odkril družinski relikt, peresno lahko violino, ki jo po očetovi smrti skrbno hrani v svojem stanovanju. Hkrati pa je violina edino od nekaj sto glasbil, ki jih je ustvaril Frane Marotti, ki je še vedno v lasti družine. Namreč na glasbilih, ki jih je izdelal Frane Marotti, se je desetletja igralo v znanih evropskih filharmonijah in v filharmonijah bivše države Jugoslavije.

Najlažja violina na svetu je narejena iz javorovega, smrekovega in rožnega lesa, Frane Marotti pa je potreboval dve leti za njeno izdelavo. "Poglejte, instrument je narejen iz lesa, katerega je oče impregniral po svojem posebnem kemijskem postopku. Les je zelo dolgo sušil, obdeloval, utrjeval z lakom. Želel je namreč narediti vzdržljivo glasbilo, ki lahko prenese pritisk na žice tudi do 25 kilogramov. Frane Marotti je po končanem delu kot prvi zaigral na njo, in sicer Schubertovo Serenado."

In kako je oče Romea Marottija sploh prišel na idejo, da bi izdelal najlažjo violino?

Frane Marotti se je ukvarjal s popravljanjem in restavriranjem cerkvenih orgel in drugih glasbil, ki jih je tudi sam izdeloval. Nekega dne je v časopisu zasledil nenavaden članek, da je neki obrtnik iz Pariza izdelal najlažjo violino na svetu, ki tehta le 31 dkg, medtem ko je povprečna teža tega instrumenta 40 do 45 dkg. Oče se je nato odločil, da bo izdelal še lažjo violino. Nemudoma je zavihal rokave in se lotil napornega dela.

Violina, ki jo Marottijevi skrbno čuvajo, ni bila nikoli verificirana pri Guinnessu, saj se jim, kakor trdijo, "ni dalo ukvarjati s postopkom". Nedolgo zatem, ko je violina zagledala luč svetlobe in zaigrala prvi zvok, je bila predmet številnih obiskov, mnogi pa so jo želeli za veliko vsoto denarja tudi kupiti.Prevedla: Dunja Krajnc

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko