Glasba

  • note_za_pjesme_tabfull_16

Kaja Draksler solo in BadBooshBand, premierni predstavitvi albumov

Maša Simčič | 23.2.2014 | Komentarji 0

V okviru Cankarjevih  torkov je 11. februarja v klubu CD nastopila mednarodno uveljavljena skladateljica in jazz pianistka Kaja Draksler z BadBooshBandom.

 

Koncert je bil sestavljen iz dveh delov, v prvem je nastopila Drakslerjeva sama na klavirju. Predstavila je svoj prvi solistični album, The Lives of Many Others ki je bil posnet v zaodrju Gallusove dvorane med 54. jazz festivalom Ljubljana in je izšel 25. oktobra 2013 pri portugalski založbi Clean Feed kot peti album pod oznako Ljubljana Jazz Series. Gre za solistični program, ki je nastajal tri leta, vse skladbe razen kompozicije sodobnega skladatelja Thanasisa Deligiannisa pa so njeno avtorsko delo. Drakslerjeva je album že predstavila na priznanih prizoriščih v Lizboni (Culturgest) in Amsterdamu (Bimhuis), aprila pa jo čaka nastop na največjem evropskem jazzovskem sejmu Jazzahead v Bremnu, kjer je bila izbrana v program European Jazz Meeting kot prva predstavnica Slovenije v zgodovini sejma.

 

Kajina avtorska glasba se navezuje tako na klasično kot na jazzovsko tradicijo, v njej pa lahko najdemo tudi elemente ljudske glasbe –  v svoji kompoziciji z naslovom Vsi so venci vejli se poigra z napevom prekmurske pesmi. Na močnem zaledju tradicije različnih glasbenih stilov raziskuje nove zvočne ter interpretativne možnosti, prav zato ohranja prepoznavni osebni pristop k igranju klavirja. Izkorišča vse zvočne možnosti inštrumenta. Pri tem si pomaga s paličicami, činelicami, zvončki, ksilofonom in celo z listom papirja. Nekatere izmed kompozicij zvenijo kot pesmi-podobe. Taka je na primer skladba Army of Drops, poslušalec si ob zvokih klavirja zlahka prikliče vojsko kapljic, ki padajo na tla in polzijo pa steklu. Druge pa bi lahko opisali z izrazom pesmi-zgodbe. Kaotičnim zvokom, ki jih ne bi pripisali klavirju, sledi lepa, spevna melodija, kot bi se umirilo razbesnelo morje po nevihti.

 

V drugem delu sta se Kaji Draksler pridružila še kontrabasist Mattia Magatelli in bobnar Luca Marini. Skupaj sestavljajo BadBooshBand, ki je nastal leta 2009 v New Yorku. Predstavili so svoj album The Best Of, ki so ga letos posneli v Sloveniji.

 

Zanima jih skupinsko improviziranje v kontekstu brezžanrske avtorske glasbe s poudarkom na ritmični in melodični nekonvencionalnosti. Njihova glasba je raznolika, ker  vsak prispeva nekaj avtorskih skladb.  Nekatere so meditativne ali zasanjane, kot na primer Madame Veronica. Pri drugih je izpostavljena igra med inštrumenti, tretje delujejo kot glasbene impresije na primer August with Joy, ki poslušalca popelje v veselo avgustovsko popoldne. Zadnja skladba, ki so jo zaigrali, The Next Steamy Ray se začne s skoraj afriškim plesnim ritmom, zvoki kontrabasa in klavirja pa poslušalcu prikličejo ples sončnih žarkov.

 

Koncert je poslušalcem ponudil raznoliko paleto zvokov in melodij, prehajanje med ljudsko pesmijo, klasiko in jazzom začinjeno z osebno noto izvajalcev. Mladi inštrumentalisti se ne bojijo eksperimentiranja, zanima jih iskanje nekonvencionalnosti v glasbi, povezovanje neobičajnih, kaotičnih zvokov s spevnimi melodijami, ustvarjanje glasbenih podob in zgodb. Občinstvo so popeljali na izlet v svoj glasbeni svet, ki zveni znano a je kljub temu poln nepredvidljivosti in skrivnosten.

 

Če ste zamudili koncert in vas zanima glasba Kaje Draksler in BadBooshbanda, lahko nekaj skladb najdete na spodnjih povezavah. 

https://soundcloud.com/kajadraksler

https://soundcloud.com/badbooshband

 

Več o Kaji in njenih projektih pa lahko preberete tudi na spletni strani.

http://www.kajadraksler.com/

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko