Glasba

  • neca_falk

Neca Falk - Od daleč

Maša Simčič | 10.1.2015 | Komentarji 0

V lanskem letu je Neca Falk, ki jo širša javnost najbolj pozna kot izvajalko pesmi o mačku Muriju in muci Maci, po dolgem glasbenem premolku izdala nov album z naslovom Od daleč. Pri snemanju so sodelovali trije odlični glasbeniki Boštjan Narat, Boštjan Gombač in Žiga Golob. Narat je avtor besedil in glasbe, aranžmaje so fantje sestavil skupaj z Neco.

Sodelovanju s kantavtorjem botruje splet ugodnih okoliščin, saj se Neca zadnje čase boj kot glasbi posveča slikarstvu. Leta 2012 je diplomirala na Akademiji za vizualne umetnosti. Slika na ovitku cdja je njeno delo. Leta 2011 je bila povabljena k delu s skupino Katalena, z Vesno Zornik sta zapeli duet v pesmi Roka na roko, ki je izšla na albumu Noč čarovnic. Pri tem projektu je spoznala Boštjana Narata, rodila se je ideja in po dveh letih dela je svet ugledal pričujoči album.       

Poleg cdja so Od daleč v nakladi 200 izvodov zapisali tudi na gramofonsko ploščo (LP).   

Album sestavlja deset precej raznolikih pesmi, čeprav se teme nekako ponavljajo je vsaka pesem svoja zgodba, lahko bi celo rekli svoja slika. Sledijo si takole:   

Dež ni bil krivJesenska impresija. Poletje, ki se je prevesilo v deževni september in rumeni gozdovi, ki merijo čas za nazaj in za naprej. Večeri, ko barve izgubijo moč, prinašajo spomine na črno-bel svet nemih filmov iz starih dvoran.

Dan kot je bil včeraj Pesem o starih spominih na mlade dni, ki se včasih nepričakovano vrinejo v sedanjost. Z odličnim Gombačem na klarinetu.

Od daleč  Impresija poletja. Žge, suhe trave pikajo. Vedno nekje v bližini. Utrujeno nebo in vrane. Nekdo včasih pije rum do polnoči in potem pod oknom oponaša pasji lajež.  

Pesem o moji glavi Gombač igra na vrečko, jo trga in mečka. Pesem o v sem kar se poraja v človekovi glavi in kar se z njo dogaja. Ponoreli kontrabas   

Nepopustljiva kot snegZimska pesem o miru, tišini v srcu in svetu, ki se je spravil v red.

Kar takoHudomušna ljubezenska pesem o postajah, decembrskih lučeh in vlaku, ki bo odpeljal naprej. Fantje na koncu pritegnejo Neci z ubrano harmonijo.

Krošnje sumijoSimpatična pesem o jeseni, kostanjih, sumničavih krošnjah in nekomu, ki ga danes ne bo. Aranžma je podkrepljen s spremljevalnimi vokali Narata in Goloba. Gombač pri tej pesmi uporablja različne nenavadne inštrumente.

Vem, zakaj  Stare fotografije.  Pomlad in poletje, ki se prevesita v jesen. Šla bom po poti starih zmajev v pravo smer. Ti povem zakaj? Pa saj veš zakaj.

Na strani nebaPesem o končno združenih zaljubljencih z rjavimi očmi. Z nekoliko španskim melosom in zasanjano trobento.

Ne tvegaj vsega, ker lahko ti uspe  Pesem o življenju, kako vse odhaja in prihaja. Reka pateče naprej … saj drugega ne zna pritegnejo na koncu še fantje.

 

Vsa besedila na plošči je napisal Boštjan Narat. Poglobil se je v Necino poetiko in skušal opisati njen pogled na čas in svet. To mu je odlično uspelo. Pevka skozi skladbe pripoveduje poslušalcu svojo zgodbo, njena izraznost in interpretacija sta prepričljivi. Pesmi včasih pojejo o ljubezni, o starih časih ali o življenju, drugič človeku nastavljajo ogledalo. V intervjuju za STA je Neca o pesmih, ki sestavljajo  ploščo povedala tole:   

»Sama sem dobro vedela, kaj hočem: želim si pesmi, ki so nenavadne tako po svoji obliki kot po vsebini, take, ki odpirajo nešteto vprašanj in ti dajejo prav toliko odgovorov. Take, ki se na nek način vklapljajo v sedanji, včasih zelo nesmiseln čas, z neko ironijo in so hkrati nadaljevanje preteklosti.«

Na spodnjih povezavah si lahko preberete zanimive intervjuje z Boštjanom Naratom in Neco Falk, v katerih boste izvedeli še več o albumu Od daleč iz ust avtorjev.

http://www.siol.net/scena/glasba/novice/2014/06/neca_falk_trenutno_me_najbolj_provocirajo_barve.aspx?hide_hf=1&mob=1

http://ms.sta.si/2014/06/neca-falk-in-bostjan-narat-za-sta-plosca-od-dalec-je-odraz-casa/

http://www.sigic.si/odzven/neca-falk-in-bostjan-narat-od-dalec-in-od-blizu

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko