Glasba

  • tea

Piščal iz jame Divje babe

Tea Černe | 1.12.2015 | Komentarji 0

Piščal iz jame Divje babe - najstarejše znano glasbilo

 

Glasba je že od nekdaj spremljala človeka, tudi v njenih prvih zgodnejših evolucijskih oblikah. Najstarejše do zdaj najdeno glasbilo je izdelal neandertalec (homo sapiens neandertalensis), oblika človečnjaka, ki se je pojavila vzporedno z tako imenovanim razumnim človekom (homo sapiensom) pred približno 150 000 leti. Neandertalec je dobil ime po najdišču Neander  v bližini Düsseldorfa v Nemčiji, kjer so odkrili njegove ostanke. Poznano je nekaj dejstev iz življenja neandertalcev: skrbeli so za ostarele pripadnike in pokopavali so mrtve. Poznali so skromno umetnost. Znali so izdelati  tudi izvrstno orodje iz kamenja. Bili so nižje, čokate postave, a z večjimi glavami in možgani kot pripadniki vrste homo sapiens. Njihov življenjski prostor je bil  v Evropi, Bližnjem Vzhodu in zahodni Aziji. Ali ste vedeli, da ima tudi sodobni evropski človek nekaj genetske dediščine  neandertalca?Z genetskimi raziskavami ostankov DNK so odkrili nekatere gene, ki jih najdemo tudi pri sodobni evropski človeški populaciji, ne pa tudi populaciji v Afriki, kar kaže na mešanje med neandertalci in človekom v Evropi, ne pa tudi na prisotnost neandertalcev v Afriki. V Evropi sta obe podvrsti živeli skupaj v istem prostoru okoli 10 000 let, na Bližnjem Vzhodu pa celo 60 000 let. Zakaj je neandertalec izginil, ni dokončno pojasnjeno. Ena izmed teorij razlaga, da je prišlo do bojev za lovišča med neanderatalci in ljudmi vrste homo sapiens. Neandertalci so bili poraženi.

 

Piščal, ki jo je neandertalec izdelal iz kosti jamskega medveda, je bila  leta 1995  najdena v jami Divje babe pod Šebreljsko planoto na Cerkljanskem. Izdelana je bila med 60.000 in 50 000 let pred sedanjostjo. V jami je bilo najdeno tudi orodje iz kremena. Nekateri kosi so estetsko izoblikovani, kar kaže na razumsko razvite sposobnosti neandertalca. Najdba glasbila, ki ga je izdelal pripadnik vrste neandertalcev pomeni prelom v dotedanjih spoznanjih o neandertalcih, ki je vse do te najdbe veljal za bistveno manj ustvarjalnega kot je bil homo sapiens.

 

Ta, v svetu edinstveni in dragoceni primerek  najstarejšega znanega glasbila – piščali, hrani Narodni muzej Slovenije. Po njej pa so izdelali tudi predmete iz različnih materialov in velikosti, ki so na voljo v tamkajšnji muzejski trgovini.

 

Cene izdelkov: priponka posnetka piščali Divje babe stane 13, 94 EUR, veliki posnetek piščali iz jame Divje babe izdelan iz lesa, stane 15 EUR, manjši posnetek piščali iz jame Divje babe ima ceno 10 EUR

Kraj prodaje: Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana. Odprto od ponedeljka do nedelje: od 10. ure do 18. ure, ob četrtkih od 10. ure do 20. ure, več informacij na spletni strani www.nms.si

Foto: Črt Mate in Lene Lekše

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.
Ventilator Besed

Ustvari svojo značko