Otroški kotiček

  • dihur_pom_1

Dihur in lisica

Ventilator besed | 28.4.2019 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, katere basni, živalske pravljice so vam najbolj blizu?

Lahko nam pišete na vladka@ventilatorbesed.com

Za današnji dan pa Dihur in lisica (Slovenske basni in živalske pravljice, Mladinska knjiga, 1980)
Ravno, ko se je pričel dihur gostiti s kokošjo, ga zapazi lisica izza bližnjega grmovja. Posede se ji sline, za hip postoji - in že se ji veselo posvetijo oči; v skokih se požene iz grmovja in se naredi, kot bi ga bila samo mimogrede opazila. V diru zakriči s sopihajočim glasom:

"Beži, striček, beži, če ti je življenje drago! Volkovi so mi za petami!"

"Volkovi? Joj!"

In dihur, ves prestrašen, takoj izpusti načeto kokoš ter jo ubere za lisico. V nekaj širokih skokih jo dohiti in v svojem begu je tako nagel, da jo kmalu tudi pusti za seboj. Kakor blisk drvi čez drn in strn.

Lisica teče še nekaj časa, ko pa vidi, da je izginil dihur že kdove kam pred njo v daljavo, se zasuče in se urno vrne h kokoši, ki jo je bil pustil dihur.

"Dober tek, zvitorepka!" si smeje še vošči sama sebi in se zadovoljno spravi nad kokoš. Prav lahko sem si pripravila večerjo...

Zakaj bi se tudi trudila, ko je pa toliko tepcev na svetu! Saj mi kar sami nosijo jedi pred nos... Še skubsti mi ni teba putke, to delo je že opravil striček dihur... O, dihur! Ne samo tvoje telo, tudi tvoja neumnost smrdi, da je joj!"

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko