Otroški kotiček

  • a_handy_collection_of_books-_nespapers_and_magazines_comes_in_various_styles_and_languages_park_tivoli_ljubljana__foto_matej_perko_0

15. sezona Knjižnice pod krošnjami je tu - napovednik

Ventilator besed | 7.6.2019 | Komentarji 0

LJUBLJANA

10 bralnih otokov za urbane popotnike:
Park Tivoli
Trnovska plaža
Park Zvezda (Ameriška Knjižnica pod krošnjami)
Vodnikova domačija Šiška
Petkovškovo nabrežje
Atrij Galerije ŠKUC
Vrt Plečnikove hiše
Botanični vrt
Park Tabor
Družinski center Mala ulica
+ bralna otoka za otroke enote Jamova Viških vrtcev ter OŠ Valentina Vodnika
Januar–december

S knjigami praznujemo na festivalu Junij v Ljubljani / park Zvezda / 7.–19. junij
Krošnje v Ljubljani že vse od ideje na papirju podpira Turizem Ljubljana.


LJUBLJANA / PARK TIVOLI: Najbolj znana med ljubljanskimi krošnjami
Čas za listanje:
Četrtek in petek: 15h–20h
Sobota in nedelja: 10h–20h

DOGODKI V TIVOLIJU
Sprehod v knjige / ČET, 18. julij (18h)
Pripovedovalka Maša že četrto leto vabi na sprehod v izbrane knjige za otroke in mladino francoskih avtorjev – slikarjev, ilustratorjev, pisateljev in pesnikov. Junaki slikanic se med interaktivno predstavo prelevijo v lutke in ponesejo zgodbe v svet med male in velike otroke. Dogodek je del francoskega knjižnega festivala Partir en livre – Sprehod v knjige.
Sprehod po literarni Evropi
Dve polici knjig, ki vas bodo letos popeljale na literarni sprehod po Evropi, vam podarjajo EUNIC, mreža tujih kulturnih inštitutov v Ljubljani, ter veleposlaništva Bolgarije, Poljske, Grčije in Irske.

LJUBLJANA / TRNOVSKA PLAŽA: Besedne vragolije pod vrbo
Na tem kraju se je začela zgodba Knjižnice pod krošnjami. Med vrbe zasidrani Plečnikov Trnovski pristan je bralni azil za duše, ki se rade umaknejo mestnemu vrvežu in zaživijo ob pogledu na ples Ljubljanice. Za branje priporočamo tudi prostorne klopi, na katerih lahko poležavaš ob vodi, tako kot v časih, ko so se na bregu Ljubljanice še kopali. Tukaj beremo tudi elektronsko!

Za to enoto skrbi ekipa izjemnih prostovoljcev. Zahvali se jim ali pa se jim celo pridruži!
Partner postavitve je Urbanistični inštitut RS.

Čas za listanje:
Petek: 15h–20h
Sobota: 10h–20hLJUBLJANA / PARK ZVEZDA
Ameriška Knjižnica pod krošnjami
Prva izbira za ljubitelje črk Z, D, A
Velike platane v parku Zvezda so priročno počivališče za vse urbane počitkarje. Pod njimi je peto sezono zapored parkirana ameriška Knjižnica pod krošnjami s četico knjig ameriških avtorjev in literature o ameriški kulturi. Ta bralni otok je dvojezičen – knjige ponuja v slovenskem in angleškem jeziku.
Branje v Ameriški knjižnici podarja Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani.

Čas za listanje:
Petek in sobota: 10h–20h


LJUBLJANA / VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Uživancija pri Valentinu
Prijetna domačija je kraj, kjer se je rodil in shodil naš prvi ... marsikaj – Valentin Vodnik. Gospod je bil pesnik, jezikoslovec, urednik prvega časopisa, avtor prve kuharice ter še in še. Spoznaj ga na stalni razstavi! Ena od znamenitosti domačije, ki smo jo oblikovali v hišo branja, pisanja in pripovedovanja, je stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami. Poleti bralne užitke sponzorirajo mogočni kostanji, pozimi pa v ospredje stopijo zakurjene izbe in v njih skriti bralni zakladi.
Na domačiji zbiramo tudi knjige, ki jih želite donirati projektu!

Čas za listanje:
Od januarja do decembra
Od torka do petka: 10h–18h
Sobota in nedelja: 10h–14h

Vodnikova domačija je na letnem dopustu med 15. julijem in 15. avgustom.

DOGODKI NA DOMAČIJI

Glasno branje za starejše z Lado Zei / ČET, 6. junij (10h)
Pozabljeni čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Pridružite se nam, potrebujete le očala!
Pripravlja ljubljanska sekcija Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije. Vodi Lada Zei.
 
Beseda je vaša, bralni eksperiment Žige Goloba / TOR, 18. junij (20h)
Žiga Golob, glasbenik in bralec, na oder domačije prinaša dogodek Beseda je vaša – branje raznoraznih besedil po vašem izboru. Bralni eksperiment v prostor postavlja bralca in občinstvo, ki dogodek bistveno soustvarja. Bralec bere oz. interpretira besedila, ki jih s seboj prinesejo obiskovalci in jih predložijo na samem dogodku. Dobrodošla so besedila najrazličnejših oblik in zvrsti ter obsegov.
 
Pop-up Striparna / SRE, 26. junij (19.30)
Izar Lunaček bo izpostavil in predstavil nekaj stripovskih biserov ter nam veselo bral izdatne porcije neprevedenega francoskega stripovja.

Pripovedovalski večer pripovedovalske šole / ČET, 27. junij (20h)
Udeleženci pripovedovalske šole Pripovedovalskega varieteja pod vodstvom Ane Duša bodo predstavili 12 pripovedi, pri čemer jih bosta spremljala Zvezdana Novakovič na harfi in Andraž Polič na kitari. Pripovedovalci: Sara Fabjan, Jože Hanc, Joži Hribar, Maša Jazbec, Milena Klanšek, Sabina Leben, Petra Muhič, Zvezdana Novakovič, Irena Plešivčnik, Mateja Treven, Polona Ženko in Barbara Zonta.

Več o programu na FB strani Vodnikove domačije Šiška.LJUBLJANA / PETKOVŠKOVO NABREŽJE MED TROMOSTOVJEM IN ZMAJSKIM MOSTOM

Listanje na Petkovškovem nabrežju
Petkovškovo nabrežje so nekoč imenovali »Za vodo«, svoje današnje ime pa nosi po Jožefu Petkovšku, slikarju iz 19. stoletja. Po prenovi je na novo zaživelo in ponuja živahno mestno življenje ob reki, ki vabi k postanku. Tudi s knjigo! V senci mogočnih dreves na stopničastem bregu ter ob prijetnem vrvežu lokalov in bližnje tržnice te pričakuje izbrana četica knjig.

Knjižnico na Petkovškovem nabrežju pripravljamo s KUD Petkovškovo nabrežje.

Čas za listanje:
Sobota: 10h–20h
Vsako soboto (ob 11h) glasno branje za otroke.


LJUBLJANA / ATRIJ GALERIJE ŠKUC

Začetki Škuca, pomembne nevladne organizacije na področju kulturno-umetniške produkcije, segajo v leto 1968. Konec sedemdesetih in v osemdesetih letih je postal eden vodilnih akterjev in promotorjev alternativne kulture.

Bralni kot, parkiran na ozelenjenem vrtu Galerije Škuc sredi stare Ljubljane, poleg listanja knjig ponuja brezplačen ogled tekočih razstav galerije ter odlično kavo, ki skupaj s senčnim atrijem pomaga držati skupaj črke sredi soparnega poletja. Občasno na vrtu potekajo zanimive delavnice, pred Škucem pa se odvijata tradicionalna poletna festivala Živa književnost in Dobimo se pred Škucem.

To enoto ponujamo v sodelovanju z Društvom ŠKUC.

Čas za listanje:
Od 24. maja do 6. junija, od 21. junija do 16. julija, od 7. avgusta do 2. septembra:
TOR–NED (12h–19h)
 
Knjižnica bo odprta v času festivala Živa književnost:
med 7. in 16. junijem 2019, vsak dan (18h–22h)
 
Knjižnica bo odprta v času festivala Dobimo se pred Škucem:
med 19. in 27. julijem 2019, vsak dan (17h–22h)


DOGODKI V ŠKUCU

Mala šola grafike – kolagrafija: visoki tisk s penasto gumo, delavnica za otroke in odrasle / PET, 24. maj (18h)
Kot pove že ime, pri kolagrafiji za izdelavo matrice uporabimo tehniko kolaža – na trdo podlago tako nanesemo samó lepilo ali pa nanjo nalepimo koščke lepenke, vrvi ali drugih materialov, s čimer ustvarimo dvignjene reliefne tiskovne površine. Na delavnici boste za izdelavo matrice uporabili penasto gumo ali koščke vrvi. Delavnico vodita Meta Žvokelj in Anka Doblekar.
 
Beležke iz disket, delavnica za otroke in odrasle / PON, 24. junij (18h)
Na delavnici se bodo udeleženci seznanili s kreativno predelavo odslužene elektronike. Različne diskete bomo spremenili v platnice unikatnih beležk, mednje pa bomo vstavili različne nepopisane liste papirja, kuverte in pisane plakate. Delavnico vodi Društvo GUMB.
 
Peresnice, etuiji in zapestnice iz odsluženih zračnic, delavnica za otroke in odrasle / PON, 15. julij (18h)
Odslužene zračnice bomo razrezali, jih oprali ter si iz njih sešili peresnice in etuije za mobitele, nekaj pa jih bomo lahko spremenili v pisane zapestnice. Da pa bodo še bolj unikatne, jih bomo porisali z akrilnimi flomastri in jim dodali gumbe. Delavnico vodi Društvo GUMB.
 
Mala šola grafike – sitotisk, delavnica za otroke in odrasle / PON, 19. avgust (18h)
Sitotisk je edina vrsta tiska, pri katerem barvo na papir, tekstil itn. prenašamo preko prepustnega sita, ki ga pred tem na potrebnih mestih zaščitimo. Tradicionalno se sitotisk izvaja s fotopostopkom, na naši delavnici pa boste sita pripravili s pomočjo lesenih obročev za vezenje, neprepustne dele pa izdelali s pomočjo lepila. Delavnico vodita Meta Žvokelj in Anka Doblekar.
 
Festival Živa književnost / 7.–16. junij

Dobimo se pred Škucem / 19.–27. julij

Program preveri na www.skuc.org!LJUBLJANA / PLEČNIKOVA HIŠA

Arhitektu Jožetu Plečniku se je v pritlični hiši v Trnovem, kjer je v zasebnosti ustvarjal ter živel odmaknjeno in samosvoje življenje, porodila marsikatera ideja. Plečnikov dom je bil razglašen za spomenik državnega pomena, prenovljen pa je svoja vrata odprl septembra 2015.

Za hišo, v kateri je mojster ustvarjal od leta 1921 do svoje smrti leta 1957, je čudovit in edinstveno oblikovan vrt. Arhitektu je služil kot prostor navdiha in počitka, to sezono pa po ogledu stalne razstave ter ohranjenega arhitektovega domovanja v njem nudimo postanek ob poeziji, leposlovju in knjigah s področja arhitekture.

Za knjižnico skrbi ekipa Plečnikove hiše, ki jo upravlja MGML.

Čas za listanje:
Od torka do nedelje: 10h–18h


LJUBLJANA / BOTANIČNI VRT

»Vrt domovinske flore« visoke šole (École Centrale) ali Botanični vrt Univerze v Ljubljani je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Sloveniji. Začetki tega čudovitega gaja segajo že v čas Ilirskih provinc. Nič čudnega ni, da se je v družbi več kot 5000 rastlinskih vrst iz vseh kotičkov sveta na policah knjižnice zaredila samo kvalitetna lirika.
Bralni kotiček pod krošnjami sveta ob vrtu cvetočih preprog je oaza sanjarjenja in je namenjen sladokuscem. Pričakuje vas izbrana bera domače in tuje poezije.


Enoto pripravljamo v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani.

Čas za listanje:
Torek in sreda: 15h–20hLJUBLJANA / PARK TABOR

Med Domom upokojencev Tabor, Sokolskim domom arhitekta Ivana Vurnika in Hotelom Ljubljana Park je nahajališče goste zelene sence. Še mimo vodnjaka Franceta Rotarja in gospe lipe in že ste med platnicami. Tu ob petkih glasno beremo, ob sobotah pa se pogosto pridružimo ostalim dogodkom v parku. Enota na Taboru je za tiste v najboljših letih in za tiste v iskanju aktivnega dremeža. Tudi literature za mimoidoče iz daljnih dežel ne manjka.

Enoto pripravljamo v sodelovanju z B&B Hotelom Ljubljana Park, Športnim društvom Park in Domom upokojencev Tabor.

Čas za listanje:
Petek in sobota: 10h–20h
Vsak petek 10.30-11.30 glasno branje za bralce v zlatih letih.LJUBLJANA / DRUŽINSKI CENTER MALA ULICA

Mama na gugalnici in otrok v knjigi
Knjige so lahko najboljši del igrišča in lahko ponudijo izgovor za navihano kombinacijo igranja in branja. Družinski center je podaljšan v lep vrt in na njem celo poletje kraljujejo tudi knjige in knjigice!

To enoto postavljamo skupaj z DC Mala ulica.

Čas za listanje:
Od ponedeljka do petka: 10h–19h
Sobota in nedelja: 10h–18h


Poletni potepi po prestolnici

V gosteh na festivalu Junij v Ljubljani
PARK ZVEZDA / 7.–19. junij
Kongresni trg vsako leto junija postane prizorišče mestnega festivala Junij v Ljubljani, ki v središču mesta ponuja brezplačne prireditve s področja plesa, gledališča, glasbe in filma.
Ljubljana, ki je od leta 2015 eno izmed Unescovih mest literature, prostor na festivalu namenja tudi knjigam. Pod mogočnimi platanami dober teden dni vsako popoldne strežemo izbrano branje.

Gostovanje na festivalu Junij v Ljubljani podarja MOL – Oddelek za kulturo.

Čas za listanje:
PET, 7. junij–SRE, 19. junij, vsak dan (17h–20h)

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko