Otroški kotiček

  • fbab406f8ce6433e537514cb890060b8-lg

Guus Kuijer: Knjiga vseh stvari

Vladimira Rejc | 5.7.2019 | Komentarji 0

Založba Miš vselej poskrbi za zanimive, večno aktualne teme. V roke mi je zopet prišla knjiga z naslovom Guus Kuijer: Knjiga vseh stvari (Založba Miš, 20O8).

Drage bralke, dragi bralci, ali knjigo poznate? Kaj veste o pisatelju, avtorju knjige?

Nizozemski pisatelj Guus Kuijer ( 1942) velja za enega najbolj cenjenih, uveljavljenih in mnogokrat nagrajenih nizozemskih avtorjev mladinske literature.

Pisatelj je znan tudi kot ustvarjalec leposlovja za odrasle, gledališka dela in televizijske scenarije.

S pisanjem se je pričel ukvarjati sredi sedemdesetih let. Svojo pozornost namenja opisovanju vsakdanjega življenja. Dotakne se tegob in veselja otrok ter najstnikov, ki se pričenjajo zavedati sveta okoli sebe in jih hudo prizadenejo spoznanja o odraslih, zlasti njihovih starših. Odrasli so v njegovih delih največkrat čudaški in izgubljeni.

Glavni junaki so največkrat otroci, ki so si izoblikovali svoj pogled na svet.

V poglavju: Beseda urednice si lahko preberemo:

Priznani nizozemski pisatelj Guus Kuijer je Knjigo vseh stvari, izredno ganljivo pripoved o fantiču, katerega družino obvladuje nasilni oče s pestmi in kuhalnico, namenil mladim - čeprav je to ena tistih knjig, ki jim je nadvse težko opredeliti najprimernejšo starost bralcev, saj obogati tako otroke, mladostnike kot odrasle.

Z njo je prodrl tudi v angleško govoreči svet, kjer jo ponekod priporočajo otrokom starosti od devet do dvanajst let, drugje mladim, starim od enajst do štirinajst let, v branje pa jo svetujejo tudi odraslim. Kam jo torej uvrstiti, katerim slovenskim bralcem jo priporočiti? Kar vsem pravzaprav. Tistim, ki o življenju radi razmišljajo, kot tudi tistim, ki se spopadajo s podobnimi težavami kot Thomas. Starim in mladim. Očetom, mamam in otrokom.

Zgodba se dogaja v Amsterdamu v letu 1951, kjer živi devetletni Thomas, fant z bujno domišljijo, ki vidi v amsterdamskih kanalih plavati tropske ribice ali pa kupe žab na ulici, ki grozijo zavzeti hišo, kjer stanuje.

Čeprav je dogajanje postavljeno v leta po drugi svetovni vojni, pa Thomas odrašča kot mnogo današnjih devetletnikov. Njegov oče je gospodovalen, nasilen pobožnjakar, ki nima smisla za humor. Najhuje pa je, da pretepa njega in njegovo mamo. Žal tudi v začetku enaindvajsetega stoletja marsikateri devetletnik doživlja podobno usodo in so  Thomasove tudi njegove.

Na vprašanje, kaj bi bil rad, ko odraste, Thomas odgovori: "Srečen človek. Ko odrastem, bi bil rad srečen človek. Soseda, ki se je vsi otroci bojijo, ve, kaj se dogaja v Thomasovi družini, mu tedaj reče: " Veš, s čim se sreča začne? S tem, da te ni več strah." Bog je lahko za Thomasa mrtev, a sreča je na dosegu rok, če ti lahko le kdo pomaga pri iskanju le-te. Tudi Thomas uspe s pomočjo mame, sestre in sosede obvladati očeta. A čeprav na trenutke temačno branje, bralca vseeno navda z optimizmom. A čeprav na trenutke temačno branje, bralca vseeno navda z optimizmom.

Ko Thomasa oče pretepa s kuhalnico in otrok razmišlja, da je Bog mrtev, zgodba preraste v nekaj več - preraste v roman, ki nudi literarni užitek tudi odraslim bralcem...

Drage bralke, dragi bralci več si lahko preberete v poglavju: Beseda urednice: Irene Miš Svoljšak.

Sicer pa razmišljujoče, literarno branje, drage bralke, dragi bralci.      

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko