Otroški kotiček

  • super-rjavko-prikazna-470x470

Håkon Øvreås in Øyvind Torseter: Super Rjavko, Založba Zala, 2016

Larisa Javernik | 10.2.2017 | Komentarji 0

Mednarodno nagrajen Super Rjavko je ilustriran otroški roman norveških ustvarjalcev. V ospredju zgodbe je deček Zdravko, ki je izgubil dedka, hkrati pa ima še težave z vrstniki, ki ga nadlegujejo. Podnevi je Zdravko torej čisto navaden otrok, ponoči pa se si nadene uniformo in postane superjunak Rjavko, ki s pomočjo prijatelja Živka in prijateljico Tinko zagode nepridipravom.

 

Avtorja se v romanu posvetita tipičnim temam, ki pritičejo odraščanju: soočanje s smrtjo, medvrstniško nasilje in pomen prijateljstva. Pisatelj veliko pozornosti nameni drobnim podrobnostim in se hkrati slogovno približa otroški perspektivi. Tematika je tako obdelana na nesentimentalen način, navidezno neobremenjeno in pogosto tudi humorno. Takšne so tudi preproste ilustracije. Slike so dvodimenzionalne, z enostavnimi črnimi linijami in različnimi barvnimi poudarki. Glavno pozornost je umetnik namenil obrazni mimiki in skorajda stripovskemu načinu kadriranja  in izbiri podob. Sicer kočljive teme tako tudi zaradi vizualnih vložkov pridobijo potrebno sproščenost.

 

Vznemirljive nočne pustolovščine so kontrast dejanski problematiki dogajanja, kar otroške bralce spodbuja, da aktivno, iznajdljivo in pogumno pristopijo k reševanju nasilnih situacij. Avtor hkrati odpira tudi vprašanje upravičenosti maščevanja in razmišlja o pomenu prijateljskega zavezništva. Druga pomembna nit, ki je bolj indirektno vpletena v ozadje zgodbe, se dotika otroškega dojemanja in sprejemanja smrti. Deli, ki se s tem ukvarjajo, so najmočnejši in tudi najpristnejši. Dobra je simbolna povezava dedkove ure, ki tiktaka samo takrat, kadar se Zdravko prelevi v Rjavka. Dedek je tako nekakšna vseprisotna avtoriteta, h kateri se deček obrača po nasvete, pogovor in občutek varnosti še po njegovi smrti.

 

Super Rjavko sicer na tematski zasnovi ne ponudi nič novega, saj se delo ukvarja z za mladinsko književnost že standardnimi temami. Občasno se tudi na strukturni ravni pojavi nekaj nepovezanosti, grobih premikov med poglavji ter predvidljivih nizanj podobnih situacij. Kljub vsemu avtorja s simpatično atmosfero in otroško toplino, s katero sta se lotila obdelave tem, vneseta kar nekaj svežine in izvirnosti v produkcijo otroških ilustriranih romanov.

 

 

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko