Otroški kotiček

  • barack

Barack Obama: Sin obljube, otrok upanja

Ventilator besed | 28.2.2017 | Komentarji 0

Nikki Grimes je prejemnica nagrade NCTE leta 2006 za dovršenost poetičnega jezika za otroke. Med njena izjemna dela sodijo What is Goodbye? (Kaj je slovo?), nagrajeno s priznanjem ALA Notable Book Award in številni romani. Jih poznate, drage bralke, dragi bralci?

Ta izjemna pisateljica živi in ustvarja v Coroni v Kaliforniji.

Kdo pa je Bryan Collier? Je avtor in ilustrator knjige Uptown (Mestna četrt), za katero je prejel nagrado Coretta Scott King Award. Dobil je prizanje Caldecott Honors ter nagrado Coretta Scott King za ilustracije za knjigi Martin s Big Words, avtorice Dorreen Rappaport, ter Rosa, avtorice Nikki Giovann. Cenjeni avtor številnih del živi in ustvarja v New Yorku.

Kaj vemo o Baracku Obami, ki pravi, da v njem živi upanje že od otroštva. Že kot deček se je zavedal, da je drugačen od drugih.

Pred nami je izredno ganljiva zgodba o izjemnem človeku, ki jo je zapisala Nikki Grimes in ilustriral Byran Collier.

"Nekega dne je prišlo na obisk Upanje. Bil je zgodnji večer in deček po imenu David je sedel na tleh sobe in gledal televizijo.

"Kdo je to?" je deček vprašal mamo in pokazal na ekran. Mama je sedela poleg njega na oguljenem kavču. Odložila je časopis.

"To je Barack Obama," je rekla.

"Braco-kaj?"

Barack Obama," mu je z nasmehom ponovila.

"Nenavadno ime, vem. To je zelo poseben človek."

"Zakaj?"

"No, če ne drugega..."

"Pridi!" je rekla. "Če boš mirno sedel, ti bom povedala njegovo zgodbo.

"Včasih so ga klicali Barry.

Člani njegove družine so živeli vse od Kanzasa do Kenije. Mamo je imel belo kot smetana in očeta črnega kot oglje. Mamina starša Dedi in Toot sta bila del družine, ki jo je najbolje poznal.

Ljubezen je bila most, ki jih je družil.

Drage bralke, dragi bralci, zgodbo poznate? Kako se nadaljuje?

(Barack Obama, Sin obljube, sin upanja, Morfem, 2008)

"Za vsakega afroameričana, ki sanja, da bo nekoč postal predsednik, - N.G.

"Upam, da bo ta zgodba spodbudila upanje v ljudeh, da ne bodo obupal ter bodo nadaljevali iskanje odgovorov na vprašanja o svojem življenju, in si bodo še naprej prizadevali spremeniti svet. -  B.C.

Izvrstna, ganljiva zgodba, s kvalitetnim prevodom v slovenski jezik, za kar je poskrbela Anja Kokalj, ki jo slovenski javnosti poznana tudi kot literarna ustvarjalka.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko