Otroški kotiček

  • lolo1

Andreja Vukmir: Lolo v knjižnici

Vladimira Rejc | 12.4.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, vas zanima pravljični junak Lolo? Kako se znajde v knjižnici? Ga poznate?

Zakaj vi radi obiskujete knjižnico? Katere knjige ste v zadnjem času prebrali? Svoja razmišljanja nam pošljite na vladka@ventilatorbesed.com. Kvalitetne izdelke bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com. Veliko ustvarjalnosti in izvirnih idej!

"Dragi starši, vzgojitelji, učitelji in knjižničarji!

Pred vami je prva v nizu knjig o prvošolčku Lovru, najmlajšemu članu kar številne družine, ki s sošolci in z učiteljico tedensko obiskuje knjižnico in se seznanja s svetom branja. Andreja Vukmir je zgodbe najprej pripovedovala ali jih brala na urah knjižnično-informacijskih znanj v osnovni šoli. Mladi bralci so sami zahtevali nadaljevanja, vedno so želeli slišati, kaj se je Lolu, kot ga kličejo sošolci in domači, zgodilo. Izkušnje kažejo, da si učenci prvega triletja bolje in lažje zapomnijo, kaj jim knjižnica ponuja in kako naj se vedejo v njej, če jim o tem sporočamo v slikah, v zgodbah.

V desetih slikanicah bomo avtorica besedila Andreja Vukmir, ilustratorka Irena Zagožen in urednica Ivanka Učakar popeljale mlade bralce v običajne-neobičajne dogodke, glavni junak Lolo bo uspešno reševal težave in postajal vse boljši "uporabnik knjižnice".

Besedila so primerna za uvodno motivacijo v pogovore ali za samostojno branje od tretjega razreda dalje. Izbor besedišča je pretehtan, skladnja poenostavljena. Nazorna, rahlo stilizirana ilustracija živih barv podpira bralno doživetje. Na koncu literarno-poučne slikanice bralca spodbujamo k pogovoru in lastnemu ustvarjanju.

LOLO V KNJIŽNICI ni samo naslov zbirke, ampak tudi uvodne zgodbe. Znani prizori, da omogočajo poistovetenje, predstavlja vpis v knjižnico. Ta ne mine brez strahov in zapletov. Pojimi, ki jih nevsiljivo vpletemo v pripoved - član, izkaznica, šolska knjižnica.

Povabljeni k branju, v svet čudes, ki - kot knjižničarka Anči - živijo v knjigah.

Ampak samo v knjigah, v knjižnici že ne in oživijo le, kadar beremo."

(Ivanka Učakar)

Zanimivo besedilo, ki ga dopolnjujejo še kvalitetne ilustracije.

Veliko bralnih in likovnih užitkov!

"Čeprav Lovro ni vedel, kaj pomeni biti član, se mu je zdelo super, da ima čisto svojo, svojo kartico, prav tako, kot jih imata oči in mami v denarnicah.

"Zdaj pa je čas za eno lepo, lepo pravljico," jih je k poslušanju povabila knjižničarka...

Kako pa se nadaljuje poglavje: Ah, ta naša Urša?

 

Ilustrirala Irena Zagožen, uredila Ivanka Učakar, založila Andreja Vukmir s.p., Založništvo in izobraževalna dejavnost, Jamova 14, 1241 Kamnik

Nov komentar




Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko