Otroški kotiček

  • sinicke_0

Ferdo Godina: Siničke v škornju

Ventilator besed | 13.4.2017 | Komentarji 0

Čudovite zgodbe pisatelja Ferda Godine, ki jih obogatijo pravljične ilustracije Jelke Reichman.

Siničke v škornju so izšle leta 1987, še vedno aktualne in privlačne za otroški in odrasli svet.

 

Niko Grafenauer je zapisal: "Pisatelja Ferda Godina sem spoznal pred mnogimi leti, ko je bil urednik pri časopisu Ljudska pravica in kasneje Ljubljanskem dnevniku. Tam je urejeval rubriko Mlada njiva, ki je bila, kot že naslov pove, namenjena najmlajšim časopisnim bralcem, jaz pa sem mu takrat kot srednješolec prinašal svoje prve pesmi za otroke, ki jih je zvečine tudi objavil.

Kasneje sem Ferda Godino spoznal tudi po njegovem pisateljskem delu, od katerega so se mi najbolj vtisnil v zavest roman Bele tulpike(1945), novele Krivda Jarčekove Kristine (1955) in roman Človek živi in umira(1974), ki sem jih prebiram z zanimanjem, saj me že pri tem med drugim vodil tudi spomin na moja mladostna srečevanja z njim kot urednikom...

... Pa vendar se tudi v teh živalskih zgodbah pisatelj ni izneveril prekmurskemu svetu, ki se na vsakem koraku oglasa v njih s svojimi posebnostmi v govorici, imenih in pokrajinskih opisih; po drugi strani pa je v njih na zgoščen način upodobil nekatere svoje izkušnje, doživetja in spoznanja, kki so se v njem nabrala z leti in je je zdaj ponudil vam mladim bralcem v obliki živalskih dogodivščin. Tako je svoja pisateljska sporočila, ki se v marsičem nanašajo na ljudi in njihove medsebojne odnose, torej na človeški svet, prelil v zgodbe, ki vzbujajo začudenje, saj pripovedujejo o vsem tem dogajanju med ljudmi tako, kot lahko poteka tudi med živalmi, če gledamo nanj s človeškimi očmi..."

(Niko Grafenauer)

(Izsek iz spremne besede Ferdo Godina: Siničke v škornju, Mladinska knjiga, 1987)

Drage bralke, dragi bralci, prijetno branje in potovanje.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko