Otroški kotiček

  • eko_zajcek

Mojiceja Podgoršek: Eko Zmajček

Vladimira Rejc | 22.4.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, Eko zmajček in veverica Košatorepka sta gozdna prijatelja. Ju poznate?

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je v spremni besedi o knjigi napisala: " Naš lep planet in mi Zemljani na njem imamo veliko težavo. Če ne bomo hitro kaj ukrenili, nas bodo zasuli odpadki. Tisti vidni in tudi nevidni. Ločevanje odpadkov je prvi, morda najtežji korak, čeprav se ga lahko naučijo že malčki in naučiti se ga moramo, najbolje na zaben in poučen način.

Mojicejo Podgoršek in njeno ustvarjalno pot (številne knjige) smo v Ventilatorju besed že večkrat predstavljali.

Tokrat pa Eko Zmajček. Prijetno branje in raziskovanje, drage bralke, dragi bralci...

Sonce je še sladko spalo, ko je navsezgodaj zazvonila budilka in prebudila Eko Zmajčka v nov delovni dan. Čeprav je zima že trkala na vrata, je Eko Zmajček, tako kot vsak dru dan, brez obotavljanja vstal iz tople postelje.

Veselil se je srečanja z veverico Košatorepko, ki je v gozdu za mestnim parkom skupaj s svojimi prijatelji organizirala čistilno akcijo. Lisica Pepa, polh Zaspanec, medved Debelinko, jež Zbadljivec in veverica Košatorepka so se namreč že zgodaj zjutraj ega dne podali na lov za smetmi.

Razkropili so se po vsem gozdu in ga prehodili po dolgem in počez. Pokukali so za vsako grmovje, brskali med listjem in prestavljali odpadle veje. Iskali in pobirali so najrazličnejše odpadke.

Lisica Pepa pa si je na ostri pločevinki celo porezala tačko, medvedu Debelinku pa se je košček stekla zadrl v podplat. K sreči je imela veverica Košatorepka s seboj torbo za prvo pomoč. Obema je razkužila rano, potem pa je lisici Pepi na rano prilepila obliž, medvedu Debelinku pa je stopalo povila s povojem.

Ko so nazadnje očistili še park, so bili pripravljeni na prihod Eko zmajčka in na zabojnike za smeti. Polh Zaspanec, ki je med čakanjem hotel ujeti še nekaj spanca, se je zvil v klobčič in zadremal. Tudi ostale živali so pretegnile utrujene ude in se udobno namestile okrog sterega hrasta.

Medtem pa je Eko Zmajček pozajtrkoval in spil še zadnjo kapljico metinega čaja. Potem ko je pomil krožnik in skodelico, je poklical center za ravnanje z odpadki:

"Prosim, pripeljite zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov na rob gozda za mestnim parkom," je naročal v telefonsko slušalko.

(odlomek iz knjige Mojiceje Podgoršek: Eko Zmajček, Epistola, 2015)

Prijetno bralno raziskovanje, drage bralke, dragi bralci.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2018 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko