Otroški kotiček

  • 65100435_petan

ŽARKO PETAN: PRAVLJICA O KONCU

Vladimira Rejc | 28.4.2017 | Komentarji 0

Drage bralke, dragi bralci, poznate pravljice izpod peresa Žarka Petana? Knjiga, še vedno aktualna in priljubljena, je izšla pri Mladinski knjigi, 1986. leta.

Priljubljeni avtor, vsestranski ustvarjalec, Žarko Petan je zapisal:

"Vselej sem se počutil nekoliko zapostavljenega, kadar sem prebiral knjige, namenjene otrokom. Med njimi ni bilo niti ene, ki bi jo pisatelj posvetil očetom. Zatorej sem sklenil, da takšno knjigo napišem sam.

A že na prvi strani sem naletel na težave. Kakšne naj bi bile pravljice za očeta? Vedel sem le to, kakšne ne smejo biti: dolgovezne in dolgočasne, vzgojne in poučne, resnobne in pomembne. In ker je moje vsakdanje življenje vse prej kot dolgočasno, resnobno in poučno, sem sklednil, da iz drobnih dogodkov, s katerimi se srečujem dan na dan, spletem zgodbice, v katerih bom kot oče igral glavno vlogo..."

(Odlomek : Knjigi na pot: Žarko Petan: Berite pravljice očetom, str. 5, Žarko Petan: Pravljice za očeta - ilustrirala Marjanca Jemec - Božič, Mladinska knjiga, 1986)

ŽARKO PETAN. PRAVLJICA O KONCU

IN POTEM SVA Z OČETOM ŽIVELA SREČNO IN VESELO DO KONCA MOJIH DNI.

ALI JE TO ŽE KONEC?

KO SEM NA ZAČETKU NA PRVI STRANI NAPISAL PRVO BESEDO, SE MI JE ZDEL KONEC NESKONČNO DALEČ. ZDAJ NA ZADNJI STRNI SE MI DOZDEVA, DA JE VSE MINILO NEZNANSKO NAGLO.

VEČKRAT SEM SLIŠAL: " GREMO DO KONCA12

KAJ PA ZDAJ, KO SEM NA KONCU'

IZMISLIL SI BOM ŠE EN KONEC, KONEC BREZ KONCA, BREZKONČNI KONEC.

IN POTEM SVA Z OČETOM SREČNO IN VESELO PRESKOČILA KONEC IN SE NAPOTILA NAPREJ... IN NAPREJ... IN NAPREJ... IN TAKO NAPREJ BREZ KONCA IN KRAJA...

(žARKO PETAN: PRAVLJICA O KONCU, STR. 80)

Drage bralke, dragi bralci, prijetno pravljično potovanje.

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko