Otroški kotiček

  • desa_0

O Desi Muck in njeni ustvarjalnosti

Vladimira Rejc | 27.5.2017 | Komentarji 0

Knjige Dese Muck nas vedno očarajo. Zlasti  knjižna zbirka Anica! Nad Desinimi imenitnimi zgodbami je moja hčerka vedno znova navdušena.

Anico in grozoviteža gotovo poznate?  (Desa Muck: Anica in grozovitež, ilustrirala Ana Košir,Mladinska knjiga, 2008)?Kdo je po vašem mnenju drage bralke, dragi bralci, grozovitež?

Knjigi dajejo še dodatno vrednost napotki na prvi strani za branje, pripovedovanje in ustvarjanje na sploh. Prav tako misli Dese Muck:

"Zelo mi je všeč, da boste brali mojo knjigo, pravzaprav sem kar malo važna. Veliko zabave vam želim ob njej. Temu je tudi namenjena. Tista vprašanja ob strani, ki so si jih za vas zamislili skrbni pedagogi, pa zaradi mene lahko preskočite, če se vam ne ljubi ukvarjati. To vam mirno lahko dovolim,"

vaša Desa

Pred vsakim poglavjem, drage bralke, dragi bralci, pa tudi lahko preberete nasvete pedagogov.

Kot na primer:

Izberi svojo "grozovito" nalogo:

- Knjižni junak mi je enak: si že bil(a) kdaj sam(a) doma? Pripoveduj o tem, kaj se je zgodilo.

- Natančno si oglej ilustracije v knjigi. Z njihovo pomočjo obnovi celotno zgodbo.

- So ti všeč knjige Dese Muck? Sošolcem in sošolkam lahko predstaviš tudi katero drugo njeno knjigo o Anici.

- Te zanima, kdo je pisateljica te zanimive knjige? Poišči podatke o njej in jo podrobneje predstavi svojim sošolcem in sošolkam...

(str. 78: Desa Muck: Anica in grozovitež, Mladinska knjiga, 2008)

Zbirka domačega branja Knjiga pred nosom prinaša zlati izbor slovenskega mladinskega leposlovja in ga nadgrajuje z didaktičnim gradivom priznanih slovenskih strokovnjakov mladinske književnosti. Zbirka Anica je predvsem pomembna zato, ker spodbuja družinsko branje in prinaša izbor knjig, ki jih naši otroci v otroštvu ne smejo spregledati.

"Ko je Anica ležala udobno pokrita v svoji postelji in so bile vse njene najljubše plišaste igrače razporejene ob vzglavju, tiste manj ljubše pa ob vznožju postelje, jim je šepnila: "Nič naj vas ne bo strah! Če vam bo kdo kaj hotel, vas bom branila! Tako, kot je mene Mojca!" In lahka kot peresce je zdrsnila v sanje.

(str. 72: Anica in grozovitež, Mladinska knjiga, 2008, izpod peresa Dese Muck)

Drage bralke, dragi bralci, prijetno bralno raziskovanje... Zanimivo potovanje...

Nov komentar
Opomba: Vsa polja so obvezna. E-naslov ne bo objavljen.
©2019 Ventilator besed. XHTML CSS ©2008 Spletična.

Jeziki

Iskanje

Ventilator Besed

Ustvari svojo značko